Fej fej mellett

Amerikai elnökválasztás - Santorum beérte Romney-t

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint Rick Santorum volt pennsylvaniai szenátor beérte, sőt talán megelőzte a hónapok óta vezető Mitt Romney, volt massachusettsi kormányzót a republikánus elnökjelöltségért folyó versenyben.

2012.02.15 07:36MTI

A New York Times napilap és a CBS hírtelevízió kedden ismertetett felmérése szerint a konzervatív alapállását, vallásos beállítottságát hangsúlyozó Santorumot a republikánus szavazók 30 százaléka támogatja, míg Romney-t 27 százalék.
   
A Pew közvélemény-kutató hétfőn közölt felmérése szerint Santorum 30-28 arányban vezet, míg a Gallup intézetnél Romney az éllovas 32 százalékkal, Santorum 30 százalékon áll. Mindhárom felmérésben a statisztikai hibahatáron belül van a két politikus közötti különbség. Egy hónapja Romney még több mint tíz százalékos előnnyel vezetett.
   
Megfigyelők emlékeztetettek: a republikánus elnökjelöltségért folyó küzdelemben Romney régóta vezet, míg közvetlen ellenfelének személye folyamatosan változik. Legutóbb Newt Gingrichről feltételezték, hogy megszoríthatja, de a volt képviselőházi elnök lendülete megtört, jelenleg tíz százalék körüli a támogatottsága.
   
Romney szerezte a legtöbb támogatót az eddig tíz államban megtartott előválasztásokon, és megfigyelők szerint az anyagi előnye is tetemes, sokkal több pénzt gyűjtött a kampányra, mint vetélytársai. Santorumnak alig 4 millió dollár van a kampányszámláján.
   
A következő erőfelmérő február 28-án Michigan államban és Arizonában lesz. Megfigyelők szerint döntő lehet a március 6-i "szuperkedd", amikor egyidejűleg tíz szövetségi államban tartanak előválasztást. A Republikánus Párt hivatalosan augusztus végén dönt az elnökjelöltről.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.