Elismerés járt érdemeiért

Károly-díjjal tüntették ki Angela Merkel német kancellárt

Az európai egyesülés elmélyítésében, az Európai Unió továbbfejlesztésében szerzett érdemeiért Angela Merkel német kancellár kapta az idei Károly-díjat csütörtökön a németországi Aachenben.

2008.05.01 19:15MTI

A város által adományozott, tekintélyes nemzetközi díjat 1950 óta ítélik oda az európai egyesítésben kiemelkedő érdemeket szerző személynek vagy intézménynek.

A kitüntetést odaítélő kuratórium hivatalos indoklásában hangsúlyozta: a díjjal mindenekelőtt azokat az erőfeszítéseket ismerte el, amelyeket Angela Merkel az Európai Unió erősítése, illetve cselekvőképességének helyreállítása érdekében tett.

A bizottság úgy ítélte meg, hogy a német kancellár kimagasló érdemeket szerzett az unió alkotmányos válságának leküzdésében, s meggyőződéses európaiként döntő mértékben járult hozzá az EU új reformszerződésének megszületéséhez.

Az aacheni városházán rendezett díjátadási ünnepségen a laudációt Nicolas Sarkozy francia államfő mondta el. Méltatta a kancellárnak Európa és az EU érdekében tett erőfeszítéseit, hangsúlyozva egyebek között, hogy - mint fogalmazott - ő maga is sokat tanult a német kancellártól.

Mindennek kapcsán egyebek között a konszenzus kultúráját emelte ki. Az elnök állást foglalt az unió továbbfejlesztését célzó közös erőfeszítések és ezzel összefüggésben a francia-német együttműködés erősítése mellett. Az ünnepségen megjelent több európai uniós ország állam- és kormányfője, illetve külügyminisztere, valamint számos korábbi kitüntetett.

Angela Merkel a negyedik nő és Konrad Adenauer, valamint Helmut Kohl után a harmadik német kancellár, aki a rendkívül tekintélyes európai kitüntetésben részesült. A Károly-díjnak két magyar kitüntetettje is van: 1990-ben Horn Gyula volt külügyminiszter és kormányfő, 2001-ben pedig Konrád György író részesült az elismerésben.

Az elmúlt évtizedek kitüntetettjei között volt mások mellett Václav Havel volt cseh államfő, Tony Blair volt brit miniszterelnök, Bill Clinton korábbi amerikai elnök. Rendkívüli Károly-díjat kapott II. János Pál néhai katolikus egyházfő is. A tavalyi kitüntetést Javier Solana, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője kapta.

A Nagy Károly frank uralkodóról (747-814) elnevezett nemzetközi díjat minden évben Krisztus mennybemenetelének napján (a húsvétvasárnap utáni 40. napon) adják át Aachenben, amely a VIII-IX. században Nagy Károly székvárosaként az akkori Európa egyik központja volt.

A kitüntetéshez 5 ezer euró is jár, amelyet eddig minden kitüntetett jótékonysági célra ajánlott fel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.