A német kancellár nemet mond

Angela Merkel: Egy bojkott nem segítene a tibetieken!

Ellenzi a pekingi nyári olimpiai játékok bojkottját a német kancellár - Ezzel kapcsolatos álláspontját Angela Merkel egy vasárnapi lapinterjúban fejtette ki, hangsúlyozva, hogy az esetleges bojkott nem segítene a tibetieken.

2008.04.13 15:20MTI

Ellenzi a pekingi nyári olimpiai játékok bojkottját a német kancellár. Ezzel kapcsolatos álláspontját Angela Merkel egy vasárnapi lapinterjúban fejtette ki, hangsúlyozva, hogy az esetleges bojkott nem segítene a tibetieken.

A kancellár emlékeztetett arra, hogy az 1980-as moszkvai olimpia bojkottja sem hozott semmifajta eredményt azon kívül, hogy az 1984-es Los-Angeles-i játékok ellenbojkottjához vezetett. Az olimpiai játékok sokkal inkább arra nyújtanak lehetőséget, hogy tárgyalásokat folytassunk a kínai felelősökkel - jelentette ki Merkel, s reményét fejezte ki, hogy a nyári olimpia egyben a párbeszéd olimpiája is lesz.

A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung című lapnak nyilatkozva a kancellár utalt arra, hogy a német-kínai tárgyalások jelenleg több szinten is folynak. Egyik fő céljuk a kínai kormány és a dalai láma közötti közvetlen párbeszéd előmozdítása - tette hozzá. Angela Merkel ugyanakkor nyomatékosan utalt arra, hogy a maga részéről ismét találkozni kíván Tibet szellemi vezetőjével.

A kancellár tavaly szeptemberben a német fővárosban fogadta a dalai lámát, ami a német-kínai kapcsolatokban jelentős feszültséghez vezetett. Berlini megfigyelők a feszültség újbóli kiéleződését jósolják annak nyomán, hogy a dalai láma májusban ismét Németországba érkezik. Mivel a kancellár a vizit tervezett időpontjában külföldön tartózkodik, hivatalos közlés szerint - helyette - Norbert Lammert parlamenti elnök fogadja.

Ez ellen - mint a Der Spiegel legfrissebb számában írta - Peking már előzetesen tiltakozott, a Bundestag elnöke azonban rendkívül határozott hangú levélben visszautasította a tiltakozást. A német konzervatív politikus egyidejűleg aggodalmát fejezte ki "a tibeti és Kína más részein kialakult helyzet miatt".

Merkel a maga részéről azt hangoztatta: a dalai láma fogadása és a Kínával kapcsolatos politika két különböző dolog. Mindkettő szerves részét jelenti az emberi jogok betartatásával kapcsolatos német politikának. Hozzátette: mivel a májusi látogatás idején az EU és a latin-amerikai országok csúcstalálkozóján vesz részt, ez után tervez találkozót Tibet szellemi vezetőjével.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.