Kína visszautasítja a bírálatot

Szíria - Peking kiakadt Clinton szavain

Teljességgel elfogadhatatlannak nevezte a kínai külügyi szóvivő Hillary Clinton amerikai külügyminiszternek Tuniszban elhangzott, Kína és Oroszország Szíriával kapcsolatos álláspontját bíráló szavait.

2012.02.27 13:15MTI

Kína a szíriai kérdésben Szíria és a Közel-Kelet békéjét és stabilitását kívánja előmozdítani, továbbá a szíriai és arab emberek alapvető érdekeinek hosszú távú védelmét elősegíteni - húzta alá Hung Lej (Hong Lei) hétfői tájékoztatóján. Egyúttal bírálta a nemzetközi közösséget, amiért rá akarja erőltetni a maga döntését a szíriai népre.

Clinton a Szíria barátai elnevezésű konferencián az orosz és a kínai vétót "megvetendőnek" nevezte, továbbá úgy fogalmazott, hogy a két ország egyértelműen nem a szíriai emberek oldalán áll, s nem csak a szíriai emberek, de az "arab tavasz" ellen fordult.
        
Kína vezető pártlapja, a Zsenmin Zsipao (Renmin Ribao) hétfői számában visszautasítja Hillary Clinton Pekinget ért bírálatát és azt a "szuperarrogancia" megnyilvánulásának tartja.
        
Az Egyesült Államok indítékát arra, hogy az arab emberek védelmezőjeként tüntesse fel magát, nem nehéz kitalálni. A probléma csak az, vajon milyen erkölcsi alapokkal rendelkezik e pártfogáshoz, a szuperegoista gőghöz és az önbizalomhoz? - teszi fel a kérdést a szerző, s azt sugallja, hogy a jelenlegi, erőszakkal terhelt iraki helyzet is elegendő az amerikai politika hatékonyságának megkérdőjelezésére.
        
A hétfői Global Times (GT) című napilap kommentárjának azt a címet adta, hogy a Nyugat Aszad távozását akarja, akár van demokrácia Szíriában, akár nincs. Amit a Nyugat akar, az nem a demokrácia, hanem a rezsim eltávolítása és Irán befolyásának megszüntetése - vonja le következtetését az újság.
        
A szerző szerint a Szíria barátai elnevezésű konferencia messze nem volt olyan hatékony, mint a tavalyi Líbia barátai. Ennek az magyarázata, hogy az aszadi vezetés nem annyira elszigetelt, mint Kadhafié volt. Egyelőre nincs jele annak sem, hogy a vezetők elhagynák a "süllyedő hajót", az ellenzék pedig távolról sem egységes - véli a szerző, aki Kína határozott kiállása mellett száll síkra és arra bíztatja az ország vezetőit, hogy idő előtt ne "szálljanak ki" az ügyből.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.