"Felháborodottak"

Politikai gyilkosságra készülnek az olasz anarchisták

Börtönbüntetésre ítélték a "felháborodottak" mozgalmának tavaly ősszel, Rómában rendezett tüntetésén a város utcáin pusztító anarchista csoportok két tagját; e csoportok egyébként a hatóságok szerint politikai gyilkosságra készülnek.

2012.02.23 19:35MTI

Öt és négy év börtönre ítélt az olasz bíróság két húszéves fiatalembert, aki tavaly október 15-én, a római Lateráni Szent János bazilika előtti téren kövekkel és szúrófegyverként használt tárgyakkal támadt a csendőrségre.    

A "felháborodottak" mozgalmának októberi római tömegtüntetése a Black Bloc és más anarchista csoportok provokálta utcai harcba torkollott, hetven sebesülttel és tizenkét fiatal letartóztatásával. A műemlékeket sem kímélő szélsőségesek ötmillió eurós kárt okoztak az olasz főváros utcáin. A  letartóztatottakkal szemben a mostani a legszigorúbb ítélet. 
   
"Kizárólag a szerencsének köszönhető, hogy nem halt meg senki" - nyilatkozta az októberi tüntetésről Antonio Manganelli országos rendőrkapitány, aki az olasz képviselőház alkotmányügyi bizottsága előtt beszélt az anarchista-forradalmi csoportok tevékenységéről.     Manganelli elmondta, hogy az őszi tüntetés csak a kezdet volt, mivel az anarchista csoportok karácsonytól merényletsorozatot indítottak az olasz politikusoknak és az Equitalia adóhivatalnak küldött levélbombákkal. Az Equitalia vezérigazgatója megsérült, amikor a kezében felrobbant egy pokolgépes csomag.         

A hatósági lehallgatások szerint az anarchista csoportok "minőségi ugrásra", vagyis politikai gyilkosságra készülnek.    

Ami a tömegdemonstrációk szélsőséges tagjaival szembeni rendőrségi fellépést illeti, Manganelli a gumilövedékek helyett a tüntetőket festékkel megjelölő vízágyú alkalmazását javasolta és a közterek videókamerákkal való ellenőrzését a bűncselekményt elkövetők minél gyorsabb azonosítására. Az őszi tüntetés után letartóztatott fiatalokat is a kamerák felvételei alapján tudták egyenként azonosítani.    

A "felháborodottak" annak az új típusú, Spanyolországból kiindult tiltakozó mozgalomnak a részvevői, akik a gazdasági válság és a munkanélküliség miatt kialakult társadalmi elégedetlenséget fejezik ki akcióikkal.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.