Szelídíthető a "mumus"

Berényi: az autonómia nem törlendő fogalom

Berényi József, a Magyar Koalíció Pártjának elnöke a TASR állami hírügynökségnek a közelgő parlamenti választások kapcsán adott interjújában elmondta: nem kell kitörölni az autonómia fogalmát a politikai közbeszédből, még ha körültekintően kell is vele bánni.

2012.02.23 14:41MTI

Berényi József az interjú során többek között Bohumil Oláh az Obecné noviny nevű önkormányzati havilap főszerkesztője által a lap hasábjain tett azon kijelentéseire hivatkozott, amelyben Oláh rámutat, hogy ezt a kifejezést, a politikai pengeváltások során sokszor amolyan "mumusként" használják.
   
Mint arról az MTI kedden beszámolt, az Obecné Noviny országos önkormányzati szaklap főszerkesztője egy írásában úgy fogalmazott, hogy az autonómia teljesen "rendben van" annak ellenére is, hogy a területi autonómia megnevezéssel gyakran visszaélnek Szlovákiában és amolyan mumusként használják a többségi nemzet ijesztgetésére.
   
"Ha a helyi területi autonómia nem zavar senkit, és nem indítja el Szlovákia szétverését, akkor az önkormányzatok régiós önkormányzatokká való összekapcsolása sem váltaná ezt ki" - jelentette ki Berényi József. Hozzátette: pont ellenkezőleg. Azt gondoljuk, hogy Királyhelmec környékén azért vannak gazdasági nehézségek, mert Pozsonytól és Kassától is messze van, a megválasztott képviselőknek pedig nincs megfelelő hatáskörük arra, hogy a saját régiójukat segítsék. Egy területi önkormányzat megfordíthatná ezt a kellemetlen állapotot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.