WTF?

Szlovákia elismerte: nem tud mit kezdeni a kettős állampolgársággal

"Nem rendelkezünk jó megoldással a kettős állampolgárságra" - vallotta be a szlovák kormányfő.

2012.02.18 16:06MTI

Sem a kettős állampolgárságról szóló magyar döntés, sem a Fico-kabinet reakciója nem volt szerencsés - ebben az értelemben nyilatkozott a kettős állampolgárságról szóló törvény kapcsán a szlovák kormányfő, Iveta Radicová a Pátria rádióban szombaton.

"Nem rendelkezünk jó megoldással a magyar fél nem szerencsés és nem standard döntésére" - jelentette ki a szlovák közszolgálati rádió magyar nyelvű adóján Iveta Radicová.

A szlovák kormányfő úgy vélte, a nemzetközi normáknak megfelelő eljárásra lett volna szükség a kettős állampolgárság formájáról és módjairól való megegyezéshez. A gyorsított honosítási eljárásra reakcióként 2010 májusában elfogadott, a kettős állampolgársággal foglalkozó szlovák törvényre utalva Radicová hozzátette: ehelyett egy egyszeri intézkedés történt, amire Robert Fico kormánya szerencsétlen módon reagált.

A szlovák kormányfő az egyedüli megoldást a kettős állampolgárság olyan szabályozásában látja, mint amilyet Szlovákia Csehország és több más állam viszonylatában alakított ki.

Radicova úgy ítélte meg, hogy már nem sok idő kellett volna a kérdés megoldásához. "Ebben a lerövidített választási ciklusban ezt nem sikerült ezt megoldanunk, de kormányfői szintű megállapodás létezett, elindítottuk a szakbizottság munkáját, és meggyőződésem, hogy már csak egy kevés idő kellett volna még a megoldáshoz " - mondta Radicová a Délidő című beszélgető műsorban.

Hivatalosan is "lakhely nélküli idegen" lett a magyar állampolgárságát nyíltan vállaló szlovákiai református lelkész

Szlovákiában kikézbesítették az első olyan hivatalos értesítést, amely már papíron is bizonyítja, hogy egy, a magyar állampolgárságot megszerző személyt töröltek a lakcímnyilvántartásból - adta hírül a felvidek.ma szlovákiai magyar hírportál szombaton.

Az első ilyen értesítést Kassai Gyula lévai református lelkész kapta, a lévai Városi Hivataltól. Ebben az állt, hogy személye bejelentett lakhely nélküli idegen Szlovákiában. Kassai Gyula azon szlovákiai magyaroknak az egyike, aki, miután megszerezte, hivatalosan is vállalta magyar állampolgárságát.

A most kikézbesített igazolás előzménye, hogy a református lelkész február 15-én személyesen ment be a Lévai Városi Hivatalba, hogy tájékoztatást kérjen, miért nem kapott értesítőt a választásokról és kérte állandó lakhelyének igazolását.

A választ viszonylag hamar, február 17-én kézhez is kapta. "Kiderült, hogy a nyitrai hivatal 2011.11.21-i levelében értesítette a városi hivatalt az állampolgárságom elvesztéséről, én azonban ezt a levelet nem kaptam meg" - mondta el Kassai.

A válaszlevélben úgy kezelték, mint az idegenrendészeti hivatalnál bevezetett külföldi állampolgárt, noha Kassai Gyula nem kért tartózkodási engedélyt.

Később az önkormányzat egyeztetett az ügyben a belügyminisztériummal és pontosították, hogy Kassai Gyula jelenlegi státusza: bejelentett lakhely nélküli idegen Szlovákiában. Kassai a fennálló helyzet dacára szeretne részt venni a márciusi parlamenti választásokon.

A jelenleg érvényes törvényi szabályozás azonban ezt nem teszi lehetővé. Ha ugyanis valaki elveszti szlovák állampolgárságát, akkor az addigi állandó lakhelye szerinti önkormányzat törli a választópolgárok listájáról. "Ebben az esetben, még ha fizikailag rendelkezik is személyi okmányaival, már nem szavazhat" - mondta el az MTI-nek az eset kapcsán Nyilfa Péter, a Központi Választási Bizottság elnöke.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.