Hoy, hoy, hoy!

Ficóéknak nem tetszik kalózellenes-törvény

Elfogadhatatlannak tartja a Robert Fico vezette ellenzéki Irány-Szociáldemokrácia (Smer) a hamisítás elleni kereskedelmi megállapodást (ACTA), mert az szerinte jogi és szociális kételyeket is felvet.

2012.02.06 14:37MTI

Mivel az egyezmény elfogadásával vagy elutasításával kapcsolatos döntés várhatóan már csak a márciusi parlamenti választások után születhet meg, Szlovákia addig aligha ratifikálja az egyezményt. Kérdéses az ACTA további sorsa is, hiszen az aktuális felmérések már hosszabb ideje a Smer elsöprő választási győzelmét jósolják, így Fico mostani állásfoglalása valószínűsíti, hogy Szlovákia később sem csatlakozik majd az egyezményhez.

"Jelenlegi formájában az ACTA Szlovákia számára elfogadhatatlan" – jelentette ki Fico.

Hozzátette: ennek elsődleges oka, hogy az egyezmény homályosan fogalmaz. Bár elismerte, hogy a szellemi tulajdon védelmére nagyobb hangsúlyt kell helyezni, rámutatott: gondot jelenthet az, hogy az ACTA egyes értelmezései szerint például előfordulhat, hogy az államhatárokon nem állami szervek is ellenőrzik majd magánszemélyek adathordozóit illegális tartalom után kutatva.

Az ACTA-egyezményt január 26-án Tokióban 22 európai uniós ország írta alá.

Az internetes kalózkodás elleni egyezmény - ellenzői szerint - az aláíró országok jogrendjébe több olyan ajánló vagy kötelező jellegű előírást is beiktathat, amelyek összeegyeztethetetlenek több alapvető emberi joggal. Az elmúlt hetekben több, az egyezmény elfogadását ellenző csoport tiltakozott az ACTA ellen.

A legutóbbi akcióra szombaton, február 4-én Pozsonyban került sor, ahol független becslések szerint több mint ezren vonultak fel. A szervezők között volt az Anonymus hackercsoport is, amely az ACTA-egyezmény miatt, valamint a Gorilla botrány elleni tiltakozásul a múlt héten ideiglenesen több közintézmény honlapját is használhatatlanná tette.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.