Stockholmban írják alá

Hétfőn módosul a Gripen-szerződés

A Honvédelmi Minisztérium (HM) közölte: hétfőn írja alá a Gripen típusú vadászrepülőgépek lízingszerződésének módosítását Hende Csaba, a magyar honvédelmi tárca vezetője és Sten Tolgfors svéd védelmi miniszter a stockholmi Karlberg Palotában.

2012.01.30 13:13MTI

A tárca közleménye szerint a magyar és a svéd kormány által 2001-ben kötött Gripen-szerződés módosításával jelentősen csökken a vadászgépek bérléséből adódó költségvetési teher. Ezzel a lépéssel 2026-ig biztosítottá vált Magyarország légterének védelme, továbbá nettó 49 milliárd forint megtakarítás érhető el - tették hozzá.
   
A HM utalt arra: a több hónapos szakértői tárgyalások tavaly decemberi lezárultát követően a magyar kormány 2012. január 4-én megadta a felhatalmazást a szerződésmódosítás aláírására. A kormány jóváhagyása után Hende Csaba honvédelmi miniszter hatpárti egyeztetésen tájékoztatta a parlamenti pártok, majd a média képviselőit a módosítás részleteiről. A svéd kormány 2012. január 19-én adta meg jóváhagyását - írták.
   
A 2001 decemberében aláírt, 210 milliárd forint összértékű szerződés magában foglalja a Gripenekhez tartozó földi berendezéseket - például a szimulátort -, valamint a pilóták és a műszaki személyzet kiképzését is.
   
A vadászgépekért kifizetendő bérleti díj 110 százalékának ellentételezését vállalta a svéd fél. A felek 2003 februárjában módosították a bérleti szerződést, mert a repülőgépek műszaki képességei változtak. Emelkedett a bérleti díj, ezért szükségessé vált az ellentételezési kötelezettségek harmonizálása is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.