"Nem ezt érdemelték

Gyűlölet és huliganizmus: véresre verték a horváth szurkolókat

"Újvidék és Vajdaság polgárai egyáltalán nem azt érdemelték meg, hogy szégyenkezniük kelljen a gyűlölet és a huliganizmus keddi megnyilvánulása miatt."

2012.01.25 15:55MTI

Ez áll abban a közleményben, amelyet Egeresi Sándor, a vajdasági képviselőház elnöke adott ki szerdán annak kapcsán, hogy előző este Újvidéken és Rumán huligánok rontottak rá a horvát kézilabda válogatott szurkolóira. 

"Követelem a mindenre kiterjedő vizsgálatot és a legszigorúbb büntetéseket mindazokra, akik kedden este brutálisan rátámadtak a horvátországi szurkolókra, és akik Vajdaságot és Újvidéket a gyűlölet terepévé akarták tenni" - hangsúlyozza közleményében Egeresi Sándor.
 
A tartományi parlament elnöke leszögezte, hogy az események mögött 
"olyan szervezett és retrogád erők állnak, amelyek le akarják járatni Szerbia európai útját". A Vajdasági Horvátok Demokratikus Közössége közleményben ítélte el az incidenseket amelyek "nem szolgálják a jószomszédi kapcsolatokat".
 
Az újvidéki Humanitárius központ az integrációért és toleranciáért nevű szervezet a támadásokat úgy minősítette, hogy azok "nem csak bűncselekmények, hanem egyben civilizálatlan, hazafiatlan és szerbellenes akciók". 

Milorad Veljovic, a szerb rendőrség igazgatója kijelentette, hogy folytatják a horvát kézilabda szurkolók elleni incidensek további résztvevőinek azonosítását és megerősítette, hogy kilenc embert már előállítottak. Azt üzente a szurkolóknak: "a szerb rendőrség kész éjjel nappal a rendelkezésükre állni" és arra kérte a Szerbiába érkező külföldieket, hogy már a határon jelezzék, hogy csapataik bátorítására érkeztek az országba, mert így a rendőrség is "minden lehetséges védelmet megad számukra".
 
Az összecsapás a kedd esti horvát-francia Európa-bajnoki mérkőzés után történt. A találkozóra, melyet a horvátok 29-22-re nyertek meg, több mint négyezer horvát szurkoló érkezett Újvidékre. Egy 50 fős csoport kövekkel, téglákkal, betondarabokkal dobált meg egy horvát rendszámú autókból álló konvojt, bezúzva a járművek ablakait.
 
A szerb - hírek szerint néhányan közülük belgrádi - huligánok kőzáport zúdítottak egy autóbuszra is, amelyen ugyancsak horvát szurkolók utaztak. A legsúlyosabb incidens egy benzinkút közelében történt, ahol 15 horvát rendszámú járművet rongáltak meg a támadók. Egy horvát szurkolót megkéseltek, kórházba került, néhány társát pedig fejsérülésekkel szállították az orvosi ügyeletre. 

A szerb tömegtájékoztatás arról is beszámolt, hogy a szerémségi Rumán felgyújtották a horvát szurkolók egyik furgonját. Értesülések szerint a támadás előre kitervelt volt, és a rendbontásokat ugyannak a csoportnak a tagjai követték el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.