Katonai hatalomátvételre készültek

Betiltott muszlimok: puccsra készültek a radikálisok

A bangladesi biztonsági erők egy betiltott radikális muszlim vallási szervezet öt tagját vették őrizetbe pénteken, azzal vádolva őket, hogy katonai hatalomátvételre készültek.

2012.01.20 16:34MTI

A bangladesi hadsereg csütörtökön jelentette be, hogy meghiúsított egy nyugdíjazott és jelenleg is szolgáló katonatisztek és vallási radikálisok által előkészített államcsínyt. Az üggyel kapcsolatban pénteken a Hizbut Tahrir iszlamista szervezet öt tagját vették őrizetbe, egy, a terv értelmi szerzőjének tartott őrnagy azonban továbbra is szökésben van. 

A hadsereg szerint a katonák a polgári kormányzat megdöntésére és a saría, az iszlám jogrendszer bevezetésére készültek a muszlim többségű országban. Az összeesküvésben való részvétel vádjával korábban két tisztet már őrizetbe vettek. 

Bangladest függetlenségének négy évtizede során számos államcsíny rázta meg, a dél-ázsiai ország korábban 15 évig állt katonai irányítás alatt. Legutóbb 2009-ben a határőrök lázadtak fel a kormány ellen, akkor a több városra kiterjedő erőszak során 70-en meghaltak, köztük 51 katonatiszt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.