Rábólintottak a dróntámadásra

A CIA bevállalta a radikális imám leölését

Egy CIA által végrehajtott dróntámadásban ölték meg pénteken Jemenben Anwar al-Awlaki amerikai születésű radikális imámot, akit az Egyesült Államok az egyik legveszélyesebb közellenségként tartott nyilván.

2011.10.01 13:54MTI

Az amerikai lap a titkosszolgálatok egy meg nem nevezett magas rangú vezetőjére hivatkozva azt írta, hogy a terrorista vezető megölését jogi aggályok miatt az amerikai igazságügyi minisztériumnak kellett jóváhagynia egy titkos dokumentumban, e nélkül a CIA nem tehette volna el láb alól az amerikai állampolgárságú terrorista vezért.

Felkutatását és az ellene intézett halálos csapást ugyanaz a műveleti csoport irányította, amelyik "levezényelte" a hadiflotta kommandósainak (Navy SEAL) az al-Kaida terrorszervezet vezére, Oszama bin Laden ellen végrehajtott akcióját is.

Awlakit az Arab-félsziget al-Kaidájának (AQPA) "angol hangjaként", a szervezet leghatásosabb internetes propagandistájaként tartották számon, s nevét az amerikai kormány idén áprilisban tette fel a CIA (Központi Hírszerző Ügynökség) "megölni vagy elfogni" listájára. Megölése a legnagyobb fegyvertény az al-Kaida lefejezésére irányuló amerikai erőfeszítések között bin Laden májusi meggyilkolása óta.

Barack Obama elnök Washingtonban újságíróknak nyilatkozva kijelentette, hogy "jelentős csapást mértek az al-Kaida legaktívabb műveleti ágára". Hozzátette azt is, hogy a 40 éves Awlaki az AQPA "külföldi műveleteit irányította". Leon Panetta amerikai védelmi miniszter - bár a művelet részleteiről nem kívánt nyilatkozni, s közvetlenül az amerikai részvételt sem erősítette meg - üdvözölte pénteken a jemeni hatóságok együttműködését.

"Gratulálni szeretnék az erőfeszítéseikhez; a hírszerzés terén, valamint a küldetés sikeres végrehajtásában nyújtott műveleti segítségükhöz" - jelentette ki Panetta.

Az AP hírügynökség sanaa-i keltezésű jelentése szerint péntek este két amerikai tisztségviselő elmondta, hogy az Awlaki ellen végrehajtott célzott támadásban életét vesztette Ibrahim al-Aziri, az al-Kaida legfontosabb jemeni bombakészítője is. Ez utóbbi közlést hivatalosan eddig nem erősítették meg.

Azirinek egyebek mellett szerepe volt abban a merényletkísérletben, amelyben Umar Faruk Abdulmutallab nigériai állampolgár 2009. december 25-én az alsóneműjébe rejtett pokolgéppel fel akarta robbantani a Delta Airlines amerikai légitársaság Amszterdam és Detroit között közlekedő repülőgépét. Tőle kerültek ki azok a csomagbombák is, amelyeket 2010. október végén Jemenből próbáltak az Egyesült Államokba eljuttatni.

Anwar al-Awlaki jemeni meggyilkolása nyomán riadókészültségbe helyezték a New York-i rendőrséget.

"Tudjuk, hogy vannak hívei az Egyesült Államokban, többek között New Yorkban is" - jelentette ki Raymond Kelly, a keleti parti nagyváros rendőrfőnöke. Az Arab-félsziget al-Kaidája pénteken nyilatkozatban számolt be az elmúlt időszakban elért dél-jemeni harci sikereiről, de nem tett említést fontos vezetőjének meggyilkolásáról.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.