II. Erzsébet armadája

Hajók a királynő mellett és nem ellene

Az olimpia miatt kevés szó esik egy másik, Angliát érintő eseményről, nevesen, hogy idén ünnepli II. Erzsébet királynő uralkodásának gyémántjubileumát, aminek alkalmából sok egyéb mellett egy igen különleges rendezvénnyel készül a birodalom.

2012.01.19 14:06Konrád - ma.hu
Fotó: thisislondon.co.uk

Június 3-án egy 1000 vízi járműből álló flotta halad majd keresztül a Temze folyón, Londonban, hogy ünnepelje szeretett királynőjét annak alkalmából, hogy immáron 60 éve ül az angol trónon. 350 éve, II. Károly uralkodása óta nem volt ilyen nagyszabású esemény a Temze folyón.

A parádé költségei legalább 15 millió dollárra rúgnak és mintegy 20.000 résztvevővel számolnak. Apró kajakoktól, fából készült vitorlásokon át egészen néhány II. világháborús neves hajóig, mindenféle vízi jármű részt vesz a felvonuláson.

A szervezők szerint milliók nézik majd végig a flotta útját a folyó 40 kilométeres szakaszán, és várhatóan több százmillió ember kíséri figyelemmel az eseményeket a tévéképernyőn. A flotta több szakaszra lesz osztva, minden szakasz élén egy "hírnök uszállyal". Ezek közül az első egy úszó harangláb lesz, amin a Whitechapell Bell öntöde 8 új harangja kong majd, erre pedig a folyópart templomainak harangkórusa válaszol.

A várhatóan 11 kilométer hosszú parádé 14 híd alatt halad majd át, és a királynő is részt vesz benne, a Spirit of Chartwell cirkálón utazva. A hajók között ott lesz az a torpedóhajó is, amin Churchill és Eisenhower megszemlélte a normandiai partraszállás előtt a hadihajókat, de régi temzei tűzoltóhajók is felvonulnak, amire szükség is lehet, hiszen több hajó is tűzijátékokkal kápráztatja majd el a közönséget.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.