64 éves volt

Megölte magát a román húsgolyó király

Elhunyt a román "húsgolyó király": Ion Oita önkezűleg vetett véget az életének 64 éves korában.

2012.01.13 16:55MTI

Oita állítólag a fiát is érintő bírósági ügy végkimenetele miatt lett öngyilkos. A 64 esztendős férfi felakasztott holttestére A púpos elnevezésű éttermének egyik félreeső szárnyában találtak rá, halálának híre futótűzként terjedt egész Romániában.

A Bukarest északi részén működő falatozó olyan hírességeket látott már vendégül mint a brazil író Paulo Coelho, a román szoprán Mariana Nicolaesco, és Traian Basescu román államfő, akiket egyetlen közös cél vezérelt, mégpedig hogy megkóstolják a Balkán legfinomabbjai között számon tartott húsgolyókat.

A "húsgolyó király" 1996-ban nyitotta meg éttermét karöltve a Púposnak becézett Sandu Andrei séffel, akire a grill mögötti negyven évnyi álldogálás miatt ragadt ez a becenév. A két férfi 1975-ben találkozott először, amikor Andrei még egy apró dél-romániai városkában sütötte a húsokat. Oita, az agyafúrt üzletember azonban addig győzködte, míg végül belevágtak a "húsgolyó-bizniszbe".

"Pótolhatatlan veszteség számunkra, de az étterem tovább fog működni" - mondta Andrei.

A kis bukaresti étterem előtt Oita halál óta is egymást érik a luxusautók, az emberek továbbra is élvezik a 240 forintnak megfelelő összegért kapható pazar gombócokat. A séf szerint a híres húsgolyó titka a legfrissebb disznó-, illetve marhahús és a megfelelő fűszerezés. Andrei persze hét lakat alatt őrzi saját titkos receptjét.

A húsgolyó valójában nem tartozik a hagyományos román konyhához, hanem Törökországból, az oszmán birodalom idejéből származik. Ettől függetlenül az egyik legalapvetőbb fogásnak számít szerte a Balkánon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.