Ad hoc munkacsoport Brüsszelben

Magyarország aktívan részt vesz a kormányközi tárgyalásokon

A Külügyminisztérium közölte: Magyarország aktívan részt vesz a gazdasági és monetáris unió megerősítéséről szóló kormányközi megállapodás tervezetének tárgyalásával megbízott, Brüsszelben ülésező ad hoc munkacsoport munkájában.

2012.01.13 10:06MTI

A tárgyalásokon képviselt magyar álláspontról és a tárgyalások menetéről a magyar kormány folyamatosan tájékoztatja az Országgyűlés Európai ügyek bizottságát. A tervezet végleges szövegének ismeretében Orbán Viktor miniszterelnök együttesen tájékoztatja majd a kormány álláspontjáról az országgyűlési képviselőcsoportok vezetőit, valamint az érintett országgyűlési bizottságok elnökeit, és eszmecserét folytat a megállapodással kapcsolatos magyar álláspontról - írta a szaktárca.
   
A közlemény szerint a kormány rendszeresen tájékoztatja az Európai Parlament magyar képviselőit a főbb uniós témákról, most pénteken az EP szocialista frakciójához tartozó magyar képviselőket. A kormányközi megállapodás 2012. március 1-2-ra tervezett aláírását megelőzően a kormány vitát kezdeményez az Országgyűlés plenáris ülésén annak érdekében, hogy az határozatban rögzítse álláspontját. Az eddigi tárgyalások alapján megállapítható, hogy a magyar szempontból fontos kérdésekben a tárgyalások kedvező irányba haladnak - közölte a Külügyminisztérium.
   
"Számunkra fontos, hogy a kormányközi szerződés az együttműködés azon területeire terjedjen ki, amelyek közvetlenül az euróövezetre vonatkoznak; ne ássa alá a belső piac egységét, legyen összhangban az Európai Unió alapszerződéseivel, eljárás- és intézményrendszerével. Fontosnak tartjuk továbbá, hogy a kormányközi megállapodás az euróövezeten kívüli szerződő felek tekintetében csak az euróövezetbe való belépésük időpontjától kezdve lépjen hatályba. Alapvető fontosságú annak előírása a kormányközi szerződésben, hogy a megállapodás tartalma adott időn belül az Európai Unió alapszerződéseinek részévé váljon" - olvasható a szaktárca közleményében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.