Szíria

Meghalt egy francia újságíró Homszban

Gránáttámadásban életét vesztette egy francia televíziós újságíró szerdán a szíriai Homsz városában. Ő az első nyugati újságíró, akit megöltek az arab országban a rendszerellenes tüntetések tíz hónappal ezelőtti kirobbanása óta.

2012.01.11 19:15MTI

Az újságíró haláláról először az AFP hírügynökség fotóriportere számolt be a helyszínről. Később a France 2 közszolgálati tévécsatorna Párizsban megerősítette, hogy ismert riportere, Gilles Jacquier az áldozat, aki kollégáival együtt riportúton járt Homszban, a szíriai ellenzéki megmozdulások fellegvárában.

A France 2 közleményében megjegyezte, nem ismeri riportere halálának körülményeit, aki a szíriai kormány meghívására utazott az arab országba.

Az AFP fotóriportere szerint az újságíró csoportra gránátlövedéket lőttek ki (ismeretlen támadók) Homsz belvárosában. A detonáció a szíriai Addúnia tévé szerint 25 másik embert megsebesített, köztük egy dán újságírót. Az AFP úgy tudja, egy belga újságírónak a szeme sérült meg.

A szíriai tájékoztatási minisztérium tudomást szerzett külföldi újságírókat érő incidensről, de közölte, hogy nem ismeri a részleteket.

Szíria a külföldi újságírók nagy részét kitiltotta az országból a Bassár el-Aszad elnök - önkényuralmi - rendszere elleni tüntetések tavaly márciusi kirobbanása után. Damaszkusz azonban több újságírót enged be az országba azóta, hogy az Arab Liga megfigyelőket küldött Szíriába, ellenőrizendő, hogy az betartja-e a kormány a ligának a vérontás befejezésére kidolgozott tervét.

A 43 éves Gilles Jacquier az utóbbi két évtized alatt szinte az összes háborús övezetet megjárta. A France 2 csatornának 1999 óta dolgozott, iraki, afganisztáni, koszovói és izraeli harci cselekményekről tudósította a tévét.

Eközben Bassár el-Aszad több tízezer híve Damaszkusz központjában tüntetésen állt ki az elnök mellett, aki beszédében fogadkozott, hogy "minden kétséget kizáróan" legyőzi azokat a "külföldi összeesküvőket", akik szerinte rendszerének felszámolására szövetkeznek. Aszad mindössze néhány percre szólalt meg, de kedden másfél órás beszédben gúnyolódott az Arab Ligán, ígért vaskezű fellépést a "terroristák" ellen, valamint reformok bevezetését, bár utalást sem tett arra, hogy hajlandó lenne lemondani az apjától 2000-ben örökölt hatalmáról.

Szerdán benyújtotta lemondását az Arab Liga megfigyelőcsoportjának egyik tagja. Az algériai Anvar Malik az al-Dzsazíra arab hírtévének nyilatkozva azzal vádolta az Aszad-rendszert, hogy háborús bűnöket, bűncselekmények egész sorozatát követi el saját népe ellen. Lemondását azzal indokolta: úgy érzi, a megfigyelő misszió képtelen leállítani a szörnyűségeket, a tevékenysége pedig "bohózat", amelynek folytatása az Aszad-rendszer túlélését szolgálná csupán.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.