Golyózáport zúdítottak az amerikaiakra

Borzasztó mészárlás: válogatás nélkül gyilkolt a bűnbanda

Három amerikai állampolgár is életét vesztette Mexikóban egy fegyveres bűnbanda támadásában - erősítette meg az amerikai külügyminisztérium szombaton.

2011.12.24 11:36MTI

Az eset még csütörtökön történt. A fegyveresek golyózáport zúdítottak három autóbuszra, majd tűzharcot vívtak a biztonsági erőkkel Mexikó keleti részén, Veracruz államban.

A lövöldözésben tizenegy civil és öt támadó vesztette életét. Nem sokkal korábban ugyanebben a körzetben lelőttek négy embert El Higo városban.

Pénteken újabb tíz holttestet találtak Veracruz állam északi, a Tamaulipas szövetségi állammal határos részén. A testeken kínzások nyomai voltak láthatóak, némelyik áldozatot le is fejezték. Veracruz állam északi részén különösen aktívak a drogbandák.

A Mexikói-öböl partján elterülő államban a terület és kábítószer tranzitútvonalai feletti ellenőrzés megszerzéséért tavaly óta véres háborút vív egymással négy drogkartell, köztük a két legkegyetlenebb, a los Zetas és az Öböl-kartell. Mexikóban hét nagy drogkartell működik.

A Heriberto Lanzado, Miguel Ángel Trevino Morales és Jesús Enrique Rejón által irányított los Zetas a legerőszakosabb szervezet, amelynek tagjai katonailag jól kiképzettek és vasfegyelmükről híresek.

A kábítószer-csempészet mellett emberrablásokból és üzemanyag ellopásából busás jövedelmekhez jutó csoport nevéhez fűződik Mexikó történelmének legkegyetlenebb gyilkosságai közül több is.

Felipe Calderón mexikói államfő hivatalba lépésekor, 2006-ban kíméletlen küzdelmet hirdetett a bűnözök ellen, s a rendőrség munkáját erősítendő mintegy 50 ezer katonát vezényelt át erre a feladatra. Ennek ellenére mindennaposak a lövöldözések és gyilkosságok még fényes nappal is.

A drogbandák egymás közötti leszámolásainak, valamint a rendfenntartó erők és a bűnözők összecsapásainak következtében az utóbbi öt év alatt több mint 45 ezer ember vesztette életét Mexikóban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.