Nem döntik meg a kormányzat hatalmát

Katonai puccs? A pakisztáni hadsereg tagad

A pakisztáni hadsereg vezetője pénteken cáfolta azokat a vádakat, amelyek szerint a fegyveres szervezet a civil kormányzat megdöntésére készül.

2011.12.23 17:11MTI

Asfak Parvez Kajáni főparancsnok szerint a hadsereg "teljes tudatában van alkotmányos kötelezettségeinek és felelősségének" - olvasható a katonaság közleményében. Kajáni szerint a puccsal való riogatással a valódi, fontos ügyekről próbálják elterelni a figyelmet.
   
A főparancsnok Juszuf Raza Gilani miniszterelnök egy csütörtöki nyilatkozatára reagált, melyben a kormányfő úgy fogalmazott, hogy összeesküvés készül a polgári kormányzat megdöntésére a dél-ázsiai országban, a hadsereg pedig úgy viselkedik, mint "állam az államban".
   
A kormány és a fegyveres testület közti viszony azután romlott meg, hogy nyilvánosságra került egy diplomáciai távirat, amelyben Iszlámábád az Egyesült Államok segítségét kéri egy esetleges puccs megakadályozására. A pakisztáni Legfelsőbb Bíróság a héten indított vizsgálatot az ügyben.
   
Elemzők attól félnek, hogy a botrány akadályozhatja a tálib felkelőkkel szembeni harcot, a kormány és az ország legbefolyásosabb intézményének tartott hadsereg közti feszültségek pedig tovább destabilizálhatják a komoly gazdasági problémák által is sújtott, az Egyesült Államoktól egyre inkább távolodó Pakisztánt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.