Dél-Afrika volt a színhely

Jogesetmegoldó világverseny: második a Debreceni Egyetem csapata

Második helyezett lett a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának (DE-ÁJK) csapata az ENSZ szakmai támogatásával indított jogesetmegoldó versenyen Dél-Afrikában.

2011.12.21 16:53MTI

A Pretoriai Egyetem az ENSZ Emberi Jogi Főbiztossága Dél-Afrikai Regionális Irodájának szakmai támogatásával decemberben harmadik alkalommal szervezte meg a World Human Rights Moot Court Competition jogesetmegoldó versenyt.
   
A verseny írásbeli selejtező fordulójában a részt vevő egyetemi csapatoknak egy előzetesen megadott, komplex nemzetközi jogi és emberi jogi problémákat felvető jogesettel kapcsolatosan kellett a sértett kérelmezők és a bepanaszolt kormány álláspontját kifejteniük. A fiktív emberi jogi bíróság előtt angol nyelven, szóban és írásban mérették meg magukat a diákok.
   
Az írásbeli forduló után a tizenöt csapatos pretoriai döntőben - felperesként és alperesként egyaránt - szóban kellett érvelni az emberi jogi szakértőből álló zsűri előtt. A Kozma Barbara és Menyhárt Barbara alkotta debreceni csapat - akiket az írásbeli beadvány elkészítésében Becánics Adrienn, felkészítő tanárként pedig Szemesi Sándor segítette - a kelet-európai ENSZ-régió döntőjében lett ezüstérmes. A verseny abszolút győztese - immáron másodszor - a jamaicai Norman Manley Law School lett.
   
A fiktív jogeset szerint egy elképzelt állam kisebbségét lakhelye elhagyására kényszerített annak diktátora. Miután a diktatúra bukásával az állam kettévált, a kisebbség vissza szeretett volna települni korábbi, ám akkor már az új állam területén fekvő egykori lakhelyére. Ezt az új ország vezetése megtagadta. Az eset másik aspektusa a kisebbség vezetőjének rejtélyes halála volt. A diákoknak felperesként a kisebbség, alperesként pedig az új állam vezetése nevében kellett érvelniük.
   
Szemesi Sándor, a DE-ÁJK adjunktusa felidézte: az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosságának képviselője a záróbeszédében külön is kiemelte, hogy mindössze két olyan egyetem van a világon, amely eddig mindhárom világdöntőben részt vett: a svájci University of Lucerne és a Debreceni Egyetem.
   
"Az elért eredménnyel a hallgatók nem csupán nagyszerű élményekkel és szakmai tapasztalatokkal gazdagodhattak, de a Debreceni Egyetem és Magyarország hírnevét is öregbíthették a világban" - fogalmazott Szemesi Sándor.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.