Nem tudtak semmiről

Meghalt a sztálinista diktátor - a dél-koreai hírszerzés csak lesett

Heves bírálatok érték hétfőn a dél-koreai hírszerző szolgálatokat, mert nem szereztek tudomást időben Kim Dzson Il észak-koreai vezető két nappal korábban bekövetkezett haláláról.

2011.12.19 17:29MTI

A dél-koreai hírügynökség kormányforrásokra hivatkozva felfedte, hogy a hírszerzés még akkor sem tudott Kim elhunytáról, amikor hétfőn, helyi idő szerint valamivel délelőtt 11 óra előtt napvilágra került, hogy az észak-koreai média délben "különleges adást" fog sugározni. A halálhírt tényleg egy órával később jelentették be.

A dél-koreai ellenzék azonnal lecsapott a hibára: "hírszerző szolgálataink megbuktak... két napon át nem tudták felfedezni, hogy Észak-Korea vezetője meghalt. Ez az északi információk begyűjtésében mutatkozó tehetetlenségünk szembeszökő példája" - jelentette ki a fő ellenzéki szervezet, a Demokratikus Egységpárt szóvivője.

A kormánypárt egyik parlamenti képviselője "megbocsáthatatlannak" minősítette a kudarcot. Ri Mjong Bak köztársasági elnök - csakúgy, mint az egész világ -, a szomszédos ország állami televíziójából értesült a halálhírről.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.