Jóváhagyta szervezet

Oroszország a WTO tagja

Jóváhagyta Oroszország tagfelvételét a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) soraiba a szervezet Genfben zajló miniszteri értekezlete.

2011.12.16 18:08MTI

Moszkva 18 évet várt a WTO-tagságra. A tényleges csatlakozásra jövőre kerül sor, az eljárási rendnek megfelelően 30 nappal az után, hogy az orosz duma is ratifikálta a felvételről szóló dokumentumot.   
   
Oroszország WTO-tagsága az uniós exportot évente mintegy 4 milliárd euróval emeli; az oroszok az európai termékeket jóval alacsonyabb áron tudják majd megvásárolni, miközben olajukat és gázukat kedvezőbben értékesíthetik.
   
Pascal Lamy, a WTO főigazgatója Oroszország felvételével kapcsolatban elmondta: ezzel a WTO immár a világkereskedelem 97 százalékát fedi  le.
   
Az Oroszországgal folytatott kereskedelemben - a csatlakozás követően - a végső kötelező importvám-plafon átlagosan 7,8 százalék lesz, az idei világátlag 10 százalékkal szemben: a mezőgazdasági termékek esetében 10,8 százalék, szemben az idei 13,2 százalékos átlaggal, míg a feldolgozóipari termékeknél 7,3 százalék, az idei, 9,5 százalékos átlagos vámtételű feldolgozóipari importvámokkal szemben.
   
A végső, kötelező vámplafont már a csatlakozást követően rögtön alkalmazzák az importáruk több mint harmada esetében, a vámtarifák egy része viszont csak három év múlva, vagy ennél is később lép életbe. A leghosszabb - 8 éves - végrehajtási időszak a szárnyasimportra vonatkozik.
   
A nap folyamán a tanácskozáson foglalkoztak még a protekcionizmus kérdésével, amely - a Pascal Lamy által ismertetett becslés szerint - évi mintegy 800 milliárd dollár kárt okoz összesítve a világkereskedelemben.
   
A globális kereskedelem idei növekedésére vonatkozó becslését a WTO éppen a mostani tanácskozás előtt fogta vissza: 5,8 százalékra az eddig érvényben levő 6,5 százalék helyett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.