Huszonhét katona halt meg az összecsapásokban

Szíria - Taroltak a dezertőrök

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) közölte: a szíriai hadsereg és a biztonsági erők legkevesebb 27 tagja halt meg csütörtök hajnalban katonaszökevényekkel lezajlott összecsapásokban Deraa tartományban.

2011.12.15 10:22MTI

A Human Rights Watch jogvédő szervezet jelentést adott ki a felkelők elleni hatósági fellépésről.
   
Három helyszínen történtek a hajnali összecsapások a déli tartományban, ahol éppen kilenc hónapja, március közepén elkezdődött a tiltakozó mozgalom Bassár el-Aszad elnök rendszere ellen - tette hozzá a nagy-britanniai központú szervezet. Az egyik helyen, ahol nyolc katona vesztette életét, a dezertőrök azt torolták meg, hogy katonák előző nap tüzet nyitottak egy autóra Damaszkusztól északra, megölve a jármű mind az öt civil utasát - közölte még az OSDH.
   
A New York-i bázisú Human Rights Watch (HRW) csütörtökön közzétett jelentése szerint hetvennél több szíriai katonai parancsnok és tisztségviselő adott közvetlen parancsot ellenállók megölésére és kínzására. A 88 oldalas jelentés több mint hatvan olyan emberrel készült interjún alapult, aki megszökött a szíriai hadseregből vagy a hírszerzéstől.
   
Egy hete Aszad elnök azt mondta az ABC amerikai tévének, hogy sohasem adott utasítást a felkelés brutális elfojtására. "Akárhogy próbálja is Aszad elnök elhárítani a felelősséget a kormány nem szűnő brutalitásáért, az az állítása, hogy nem adott parancsot a lesújtásra, nem mentesíti a büntetőjogi felelősség alól - mondta Anna Neistat, a HRW egyik vezetője. - A hadsereg főparancsnokaként tudnia kellett a visszaélésekről, ha nem az alárendeltjeitől, akkor a neki küldött ENSZ- és HRW-jelentésekből."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.