Harcot indít a kábítószer ellen a kormány

Crackjárvány Brazíliában

Offenzívát indított a "crackjárvány" ellen a brazil kormány: a kampány magában foglalja a kábítószeresek gyógyítását csakúgy, mint a drogkereskedelem elleni megtorlást az ország határvidékein.

2011.12.08 12:21MTI

"Valóságos crackjárvány van az országban" – ismerte be Alexandre Padilha egészségügyi miniszter egy Dilma Rousseff elnökkel közösen tartott rendezvényen.
   
2003 és 2011 között a kábítószerfüggők száma megtízszereződött, az olcsó kokainszármazék olyan csoportokat és régiókat is elért, amelyek korábban nem voltak érintettek – tette hozzá a miniszter.
   
"A kormány 2,2 millió dolláros (több mint 447 millió forintos) akcióprogramot dolgozott a megelőzésre, az orvosi kezelésre és a megtorlásra" – mondta Dilma Rousseff.
   
Az akcióterv előirányozza a kábítószeresek orvosi kezelését, a kokainkereskedelem megbüntetését a határoktól a városokig, és olyan törvénymódosítást, amely lehetővé teszi az elkobzott kábítószerek gyors megsemmisítését, a forgalomba való visszakerülésük megakadályozására.
   
"Nem lesz elnézés a megtorlásban" – ígérte az elnök asszony, emlékeztetve, hogy nemrégiben repülőgépek és hadihajók támogatásával 6500 katonát vezényeltek az ország 7000 kilométer hosszú határaira.
   
A brazil Önkormányzatok Országos Szövetsége nemrégiben készült tanulmánya szerint "a könnyű beszerzés és az olcsóság miatt" – egy adag mindössze alig öt reálba, azaz közel 625 forintba kerül -, sok brazíliai településen a crack lépett az alkohol helyére.
   
A kokain nevű alkaloidot a Dél-Amerikában őshonos kokacserjelevele tartalmazza, eredetileg a gyógyászatban  alkalmazták, de üdítőitalokba is tették a 20. század fordulójáig. A crack a kokain egyik származéka, még erősebb és veszélyesebb. Jelenleg nincs olyan gyógyszer, amely az erről való leszokást segítené.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.