Nyomoz az ügyészség

Korrupciógyanú a "francia Pentagon" körül

Korrupció és befolyással való üzérkedés gyanújával nyomoz február óta a párizsi ügyészség a "francia Pentagon", a védelmi minisztérium új központjához kapcsolódó beruházás ügyében.

2011.12.07 16:39MTI

Egy hosszadalmas beszerzési pályázatot követően a francia kormány februárban a Bouygues építőipari és távközlési csoportot bízta meg a 3,5 milliárd eurós beruházással. A "francia Pentagon" Párizs délnyugati határánál egy 300 ezer négyzetméteres területen épül fel, a tervek szerint 2014-re készül el, az építkezés májusban kezdődött.
   
Gérard Longuet védelmi miniszter a szerdai kormányülést követően azt közölte, hogy "teljes nyugalommal" áll az igazságszolgáltatás rendelkezésére. A Bouygues nem kívánta kommentálni az értesülést.
   
A lap szerint egy névtelen bejelentés alapján jött rá a beszerzési pályázatokat ellenőrző pénzügyi felügyelet arra, hogy, hogy a Bouygues egyik középvezetőjének birtokába jutott a kormány beruházási tervének teljes dokumentációja még az előtt, hogy azt a többi pályázó megismerhette volna.
   
Az ügyészség ezt követően indította el a nyomozást korrupció, befolyással való üzérkedés és az egyenlőségi elv megsértésének gyanúja miatt, de az ügyben még senkit nem hallgattak ki és házkutatásra sem került sor. 
   
A pályázat eredményének kihirdetését követően az ellenzék azonnal vitatta a döntést annak példátlan pénzügyi konstrukciója miatt. A szocialisták azt kifogásolták, hogy a beruházás 700 millió euróba kerül az építőipari cégnek, de annak többszörösét fizeti ki majd neki az állam.

A szerződés szerint ugyanis az állam 2014-ben, a központ átadása után kezdi kifizetni a vállalkozót, mégpedig 27 évig tartó részletfizetéssel, évi 100-150 millió eurós összegben. Az éves törlesztés magában foglalja az építési költségeken kívül az épület karbantartásának, az informatikai rendszernek, valamint az egyéb szolgáltatásoknak (étterem, takarítás, kertészet) az összegét is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.