Kiterjesztették a nyomozást a bankvezetőkre is

Dagad a korrupciós botrány Ausztriában

A bank közölte: az Osztrák Nemzeti Bank volt és jelenlegi vezetőire is kiterjesztette a nyomozást az ügyészség az állami bankjegynyomdánál felmerült korrupciógyanúval kapcsolatban.

2011.11.28 19:22MTI

Az osztrák Bankjegy- és Biztonsági Nyomda (OeBS) az osztrák jegybank (OeNB) tulajdonában van, felügyelőtanácsát a nemzeti bank vezetősége alkotja. A nyomda korábban őrizetbe vett illetékeseinek vallomása alapján felmerült a gyanú, hogy a felügyelőtanácsban tudtak azokról a kifizetésekről, amelyek a feltételezés szerint szíriai és azerbajdzsáni illetékesek megvesztegetését célozták.
   
A jegybank közleménye szerint a büntetőjogi eljárást "formális okokból" terjesztették ki a nyomda 2005 és 2011 közötti felügyelőtanácsának tagjaira, köztük a nemzeti bank jelenlegi kormányzójára, Ewald Nowotnyra és Nowotny elődjére, Klaus Liebscherre. A bank visszautasította a vezetőket érő gyanúsítást.
   
A nyomozás középpontjában az osztrák pénznyomda egyes külföldi megrendelései állnak. A gyanú szerint szíriai és azeri illetékesek kenőpénzt kaptak az üzletkötésekhez kapcsolódóan. A nyomozók vizsgálnak egy Panamában bejegyzett céget, amelyen keresztül a gyanú szerint 14,5 millió euró folyt a nyomdától külföldi tisztségviselőkhöz.
   
A botrányt a jegybank robbantotta ki októberben, amikor a nyomda teljes vezetőségét azonnali hatállyal elbocsátotta és feljelentést tett a vélt korrupció miatt. A bank közlése szerint az OeSB a vitatott kifizetéseket a megrendelő országokba történő pénzszállítás logisztikai költségeiként tüntette fel, s csak néhány hónapja merült fel a gyanú, hogy az OeBS igazgatósága hazudott a felügyelőtanácsnak.
   
A nemzeti bank százszázalékos tulajdonában álló bankjegynyomda előzőleg a nyáron vonta magára a sajtó érdeklődését, amikor kiderült, hogy egy 2008-as szerződés alapján bankjegyeket nyom a kormányellenes tüntetéseket brutálisan elnyomó, s időközben az EU által szankciókkal sújtott szíriai kormánynak. A bankók szállítását augusztusban ideiglenesen leállították, és a nemzeti bank közölte, hogy a decemberben esedékes következő szállításig felülvizsgálja a szerződést.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.