95 kilométerre található

Feltörték az atomerőművet a Greenpeace-aktivisták

Greenpeace-aktivisták behatoltak hétfőn a Párizstól 95 kilométerre található nogent-sur-seine-i atomerőműbe, hogy bebizonyítsák: "a nukleáris biztonság nem létezik" - jelentette be nemzetközi környezetvédő szervezet helyi szóvivője.

2011.12.05 13:33MTI

További három atomerőműnél, Blayais-ban, Chinononban és Cadarache-nél is hasonló akciókat szervezett a Greenpeace, de a rendőrség szerint sikertelenül.

A kormány elrendelte valamennyi francia nukleáris létesítmény "alapos átkutatását". "Aktivisták egy csoportjának sikerült felmásznia az egyik reaktort fedő kupola tetejére, ahol egy transzparenst feszítenek ki +a nukleáris biztonság nem létezik+ felirattal" - mondta Axel Renaudin, a Greenpeace franciaországi szervezetének szóvivője.

A helyi rendőrség információi szerint kilenc aktivistának sikerült bejutnia a létesítménybe, közülük néhányat már kézre kerítettek.

A belügyminisztérium tájékoztatása szerint délelőtt mind a kilenc személyt előállították. "A cél, hogy felhívjuk a figyelmet a francia atomerőművek védtelenségére, bebizonyítva, hogy milyen könnyű bejutni egy létesítmény központjába" - mutatott rá a Greenpeace atomenergia-ügyekért felelős munkatársa, Sophie Majnoni.

Majnoni szerint a kormány által kezdeményezett vizsgálat az atomerőművek biztonságosságáról "kommunikációs kampány, amely nem veszi figyelembe, hogy bizonyos kockázatokat már korábban is megállapítottak, és nem vonja le a tanulságokat a fukusimai atomkatasztrófából".

A belügyi szóvivő szerint "a nukleáris létesítmény egyetlen pillanatig sem volt veszélyben" a Greenpeace akciója alatt. Helyszíni tudósítások szerint az aktivistáknak negyedóra sikerült átjutniuk a négy, elektromos riasztórendszerrel ellátott biztonsági kapun, majd feljutniuk az atomerőmű legérzékenyebb részére.

Az akció hírére reagálva Eric Besson francia iparügyi miniszter kijelentette: ha a nyomozás megerősíti a behatolás tényét, akkor az "működési zavarokat" jelez, és gondoskodni kell arról, hogy az eset ne ismétlődhessen meg. Az elnök egyik tanácsadója, Henri Guaino pedig "felelőtlennek" minősítette a környezetvédők akcióját, de úgy véli, "le kell vonni a következtetéseket" a történtekből, és "el kell gondolkodni" a létesítmények szigorúbb őrzésén.

A Greenpeace közleményt adott ki arról, hogy aktivistáik "más nukleáris létesítményekbe" is bejutottak. Az atomerőműveket működtető Electricité de France (EDF) viszont azt közölte, hogy a nogent-sur-seine-i létesítményen kívül máshol nincs nyoma behatolásnak. A csendőrség megerősítette, hogy hasonló akcióval próbálkoztak aktivisták a blayais-i, chinononi és cadarache-i atomerőműnél, de egyik helyen sem sikerült a létesítményekbe bejutniuk.

A kormány elrendelte valamennyi francia nukleáris létesítmény "alapos átkutatását". Egy férfit - akinél egy transzparenst és egy kötelet is találtak - hétfőre virradó éjszaka a cruas-meysse-i atomerőmű közelében őrizetbe vett a rendőrség.

Franciaország élen jár a nukleáris energia felhasználásában: az elektromos áram 75 százalékát az országban található 58 atomreaktor termeli meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.