Zavaros és nehezen áttekinthető

Káosz a szlovákiai kórházakban

Zavaros és nehezen áttekinthető volt a helyzet a szlovákiai kórházakban csütörtökön: az egészségügyi minisztérium, illetve az Orvosi Szakszervezeti Szövetség (LOZ) információi az egyes kórházakban, régiókban kialakult helyzetről ellentmondanak egymásnak.

2011.12.01 16:13MTI

A nyilvánosságra hozott információkból kitűnik, hogy a sürgősségi ellátás általában biztosított, de helyenként csak annak árán, hogy néhány orvos már második napja dolgozik. Néhány kórházban több tucatnyi orvos nem jelent meg a munkahelyén, így bizonyos osztályok nem működtek. Eperjesen 101 orvos - a kórház orvosainak egyharmada - nem jelent meg a munkahelyén.

Besztercebányán 60 felmondott orvosnak kézbesítették ki a munkavégzési kötelezettséget, de többségük ennek ellenére nem dolgozott. Mások délben döntöttek rendelőik bezárásáról. Ez történt például a trencséni kórházban. Egyes régiókban a problémás kórházak helyett a működő egészségügyi intézménybe vitték a betegeket.

A nagyszombati kórház körzetébe tartozó betegek egy részét például reggel óta a galántai kórházba szállítják. A tervezett műtéteket szinte mindenütt későbbre kellett halasztani. Úgy tűnik, hogy a legkritikusabb helyzet Eperjesen, Zsolnán, Nagyszombatban, Alsókubinban és a pozsonyi egyetemi kórházban alakult ki. A különféle adatok azonban csak nehezen ellenőrizhetőek.

"A pozsonyi egyetemi kórházban abszolút kritikus a helyzet. A kórház igazgatósága nem mond igazat" - jelentette ki délután Marián Kollár, a LOZ elnöke. Megjegyezte: a pozsonyi kórházak összességükben az "összeomlás szélén" vannak.

A hírek szerint legalább 300 orvos hiányzik munkahelyéről. A kórházigazgatók szerint a problémák ugyan súlyosak, de a sürgőségi ellátást mindenütt sikerült biztosítani. A nap folyamán mintegy 1200 kórházi orvos felmondása lépett életbe, s jó részük már nem jelent meg munkahelyén.

Sokan annak ellenére sem, hogy a kormány által kihirdetett szükségállapot szabályai szerint állítólag kötelesek lettek volna. A kormány és az orvosi szakszervezetek legutóbbi tárgyalásai csütörtökre virradóra megegyezés nélkül zárultak.

Tekintettel a szlovákiai kórházakban fenyegető orvoshiányra - szeptemberben a mintegy 6500 kórházi orvos egyharmada mondott fel, s a felmondási idő november végén járt le - a kormány hétfő este szükségállapot kihirdetéséről döntött.

Azokban a kórházakban, amelyeket érint a szükségállapot, a felmondást benyújtó orvosokat kedden és szerdán a törvény értelmében munkavégzésre kötelezték. A béremelésen kívül az orvosok a kórházak részvénytársaságokká való átalakításának leállítását, néhány szakmai ágazati probléma megoldását - például a kórházak kedvezőbb finanszírozását, a személyi normatívák rendszerének bevezetését - követelik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.