Tisztikeresztet kapott Kurt Volker

Schmitt Pál Washingtonban kitüntette a volt NATO-nagykövetet

A Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével tüntette ki Schmitt Pál köztársasági elnök szerdán Washingtonban Kurt Volker volt amerikai NATO-nagykövetet, jeles katonapolitikai és külpolitikai intézmények vezetőségének tagját.

2011.12.01 08:07MTI

A méltatás szerint Kurt Volker eddigi pályafutása alatt - és amerikai adminisztrációkon átívelően - Magyarország megbízható barátja, a magyar-amerikai kapcsolatok szorosabbra fonásának, a közép-európai és atlanti közösség megerősítésének fontos támogatója volt. Segítségére, jóindulatú tanácsaira a magyar politikusok, külügyi vezetők mindig számíthattak, akár hazánk NATO-csatlakozása, akár más nemzetközi szerepvállalásaink kapcsán. Külügyi pályafutása végével Washingtonban a magyar kormányok tevékenységének objektív, segítő bemutatásában játszott - és játszik - kiemelkedő szerepet.
   
Kurt Volker jelenleg a Johns Hopkins Egyetem külkapcsolati kara (SAIS) Transzatlanti Kapcsolatok Központjának helyettes vezetője, az amerikai Atlanti Tanács főtanácsadója, valamint a BGR Group tanácsadó cég nemzetközi igazgatója.
   
Pályafutását elemzőként kezdte a Központi Hírszerző Ügynökségnél (CIA) 1986-ban. 1988-ban került az amerikai külügyminisztérium állományába. Budapesten és Londonban teljesített külszolgálatot. 1997 és 1998 között John McCain republikánus szenátor stábjában a jogi ügyekért felelt.
   
1998-ban az Egyesült Államok NATO-képviseletén első titkár volt, 1999 és 2001 között pedig George Robertson NATO-főtitkár személyi titkárságának igazgatóhelyettesi posztját töltötte be, majd az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács európai és ázsiai ügyekért felelős igazgatója volt.
   
2005 júliusában a külügyminisztérium európai és eurázsiai ügyekért felelős helyettes államtitkárává nevezték ki, amely tisztséget 2008-as nagyköveti kinevezéséig töltötte be. Kurt Volker az Egyesült Államok NATO-hoz akkreditált állandó képviselője volt 2008. július 2. és 2009. május 15. között.
   
Schmitt Pál washingtoni látogatása során ugyancsak Tisztikereszttel tünteti ki Lauer Edithet, az Amerikai Magyar Koalíció alapító tagját és nyugalmazott elnökét. Az államfő csütörtökön beszédet mond az amerikai magyarság képviselői előtt a Szapáry György nagykövet által adott fogadáson, majd jelen lesz egy újabb csoportos állampolgársági eskütételi ceremónián.
   
Pénteken Schmitt Pál találkozik az Egyesült Államokba akkreditált magyar tiszteletbeli konzulokkal és részt vesz az őt meghívó Amerikai Magyar Koalíció hagyományos Mikulás-díszvacsoráján.
   
A köztársasági elnök háromnapos programja alatt beszédet mond a Foreign Policy magazin gáláján, és előadást tart a Johns Hopkins Egyetem nemzetközi kapcsolatok központjában a transzatlanti kapcsolatokról, és ebben az "egységes, erős és szabad Európára", ezen belül Magyarország és Közép-Európa helyére fektet hangsúlyt.

Fotó: MTI

 

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.