Tömeges részvétel Mubarak után először

Nagy sikere van a demokratikus választásoknak Egyiptomban

Nagy számban vettek részt az egyiptomiak a hétfőn kezdődött parlamenti választásokon, amely az első ilyen voksolás Hoszni Mubarak elnök több évtizedes uralmának februári bukása óta.

2011.11.28 19:09MTI

A legfelsőbb választási bizottság a szavazóhelyiségek megnyitása után hat órával közölte, hogy a részvételi arány meghaladta a várakozásokat, s a nagy választói érdeklődésre való tekintettel két órával - helyi idő szerint este kilencig - meghosszabbították a szavazóhelyiségek nyitva tartását.
   
Abdel Moez Ibrahim bíró, a bizottság elnöke elmondta, hogy a feszült politikai légkör ellenére (az elmúlt hetekben számos tüntetés volt) eddig nem történt incidens a voksoláson, bár  a testület leginkább ettől tartott.
   
A választások első óráiban hosszú sorok kígyóztak a szavazóhelyiségek előtt például Kairóban, vagy az arab ország második legnagyobb városában, Alexandriában. Közülük sokan lelkendeztek amiatt, hogy szavazatuknak végre súlya lesz - nem úgy, mint az elmúlt három évtizedben, amikor előre tudni lehetett, hogy Mubarak pártja arat győzelmet a választásokon.
   
A Mubarak idejében betiltott, választási győzelemre esélyes Muzulmán Testvériség aktivistái sok szavazóhelyiség közelében laptoppal a kezükben álltak, segítséget nyújtva sokaknak abban, hol kell voksolniuk. Az aktivisták a mozgalomból kinőtt Szabadság és Igazságosság Párt jelöltjének nevét és jelképét tartalmazó papírlapot osztogattak az általuk eligazított választóknak. A lakosság közel 40 százalékát kitevő írástudatlanok számára ugyanis a pártok és jelöltek könnyebb azonosítása érdekében ezek jelképeit - például az igazság mérlegét, piramist, fogkefét - is feltüntetik a szavazócédulákon.
   
Alexandriában a férfiak és a nők külön sorokban állva vártak arra, hogy szavazhassanak. Az utcákon az iszlamista pártok - a Szabadság és Igazságosság Párt mellett egyéb politikai szervezetek - plakátjai díszelegtek.
   
A parlamenti választást több szakaszban tartják: november 28-29-én az alsóház képviselőiről szavaznak, de csak az ország egy részén, kilenc tartományban, köztük Kairóban és Alexandriában. A képviselőházi voksolás második szakaszára december közepén, majd a harmadikra január elején kerül sor: mindkét esetben újabb 9-9 tartományban. A szenátusi választásokat szintén három időpontban rendezik meg, január vége és március eleje között.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.