Jelképekkel segítenek az írástudatlan választóknak

Esernyő, piramis vagy futball-labda? - Analfabéta szavazók Egyiptomban

Általános iskolai olvasókönyvre hasonlít a szavazócédula Egyiptomban: a pártok különféle jelképekkel segítik az írástudatlanokat a szavazásban.

2011.11.28 15:11MTI

A módszert az 1950-es évek óta használják Egyiptomban, célja, hogy a 80 milliós ország 30 százaléknyi írástudatlanjának segítsen azonosítani kedvenc jelöltjét. A rendszer bevezetésekor elég volt 30 jelkép, de idén már 250 szimbólum jelöli az induló politikusokat és pártokat. A rajzok között megtalálható a tank, a közlekedési lámpa, a vonat, a palackozott víz, a szőlő és a piramis is.
   
A jelképekről és azok elosztásáról a Legfelsőbb Választási Bizottság dönt. Természetesen nem minden képviselőjelölt volt elégedett a neki jutott szimbólummal, amely - ha ellentétes a közvetíteni kívánt képpel -, akár az egész kampányt romba döntheti.
   
Az elégedetlenkedők között volt Hind Akef korábbi színésznő, akinek a rakéta jutott. Azóta Akef folyamatos élcelődések és falfirkák célpontja, mivel az egyiptomi köznyelvben ez a szimbólum a "dögös" jelentéssel bír. Egy másik politikus amiatt dühöngött, hogy női ruha lett a jelképe.
   
A kreatívabb jelölteknek azonban sikerült előnyt kovácsolniuk a nekik kiosztott mulatságos szimbólumból. Egy politikus, aki a plüssmackót kapta, a következő jelmondatot fabrikálta magának a kampányához: "Ha nem tetszik, ahogy beszélek, add vissza a medvécskémet."
   
A bőség zavarában szenvedő és az eddig ismeretlen szabadságtól megrészegült egyiptomiak között akad, aki még így sem tud választani - derült ki a BBC brit műsorszolgáltatónak dolgozó és a helyszínen tartózkodó Cara Swift hétfői twitteres bejegyzéséből. "A listáról két nevet kell választani" - magyarázta Cara szerint egy tisztségviselő az egyik voksolónak. "De kit válasszak?" - érkezett a tanácstalan kérdés. "Az már nem az én dolgom" - szólt a válasz.
   
Az egyiptomi parlamenti választások hétfőn kezdődtek, és egészen 2012 márciusáig zajlanak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.