Nem tudja a NAÜ, honnan származik a radioaktív jód

Radioaktív sugárzást mértek Európa több pontján

Alacsony szintű radioaktív sugárzást észleltek Csehországban és Európa más pontjain, ám a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szerint a jód-131 részecskék nem jelentenek veszélyt a lakosság egészségére.

2011.11.11 14:34MTI

A NAÜ egyelőre nem tudta megállapítani a sugárzás forrását, ám véleménye szerint az nem a márciusban balesetet szenvedett fukusimai atomerőműből származik.
   
A NAÜ-t a cseh sugárbiztonsági intézet tájékoztatta arról, hogy az utóbbi napokban igen alacsony mennyiségű jód-131 jelenlétét mutatták ki az ország légkörében. A bécsi székhelyű ENSZ-intézmény szerint hasonló jelenség mutatkozott más európai helyszíneken is.
   
A jód-131 a halogén elem rövid életű radioaktív izotópja, amelynek felezési ideje nyolc nap.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.