Karrier

Tanúból gyanúsított lett Hernádi Zsolt

Sanader tagadja bűnösségét, Hernádi Zsoltot a horvát ügyészek gyanúsítottnak nevezték.

2011.11.10 22:02MTI

Gyanúsítottként nevezték meg Hernádi Zsoltot, a Molt vezérigazgatóját a horvát ügyészek Ivo Sanader volt horvát kormányfő kenőpénzek elfogadása miatt csütörtökön indult, összevont perében a Bloomberg jelentése szerint.

Az egyesített eljárásban Ivo Sanadert háborús nyerészkedéssel vádolják, illetve azzal, hogy 1994-1995-ben, még külügyminiszter-helyettesként 500 ezer euró kenőpénzt fogadott el az osztrák Hypo Alpe Adria banktól. Emellett a terhére róják, hogy - a vád szerint - tízmillió euró kenőpénzt fogadott el Hernádi Zsolttól, s cserébe lehetővé tette, hogy a magyar vállalat irányítási jogot szerezzen az INA horvát állami olajipari cég fölött.

A Bloomberg idézte Tamara Laptost, a szervezett bűnözés elleni horvát ügyészségi hivatal (USKOK) vezetőhelyettesét, aki a zágrábi megyei bíróságon kezdődött perben kijelentette: Hernádi Zsolt gyanúsított az ügyben, s folytatódik ellene a vizsgálat.

Laptos a Sanader elleni vádiratot felolvasva elmondta azt is, hogy Sanader és Hernádi Zsolt 2008 elején Zágrábban és Budapesten találkozott, s azon munkálkodtak, hogy a Mol megkapja az INA feletti irányítást. Laptos hozzátette, hogy az USKOK jogsegélyt kért Magyarországtól az ügyben.

A Reuters hírügynökség szerint a horvát hatóságok ezzel először erősítették meg a nyilvánosság előtt, hogy Hernádi Zsolt gyanúsított, amiről a horvát sajtó már korábban beszámolt.

A Mol kategórikusan visszautasítja és cáfolja (a kenőpénz fizetésére vonatkozó) állításokat - közölte Szollár Domokos Mol-szóvivő.

A szóvivő telefonon úgy nyilatkozott a Bloombergnek, hogy nem történt kifizetés, vagy bármiféle kifizetésre vonatkozó megállapodás egyetlen horvát politikussal sem az előtt, alatt, vagy után, hogy a Mol és a (horvát) kormány 2009 januárjában részvényesi megállapodást írt alá.

A Mol az MTI érdeklődésére közölte: nincs tudomása arról, hogy bármely vezetője ellen büntetőeljárás folyna Horvátországban vagy Magyarországon.

Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője szeptember 22-én az MTI-nek elmondta, hogy a horvát ügyészség júliusban a Legfőbb Ügyészségtől a Mol-INA-ügy kapcsán egy fő gyanúsítotti kihallgatását kérte. A magyar ügyészég ezt az eljárási jogsegélykérelmet megtagadta, mert ez sértené a Magyar Köztársaság biztonságát. A magyar ügyészség ugyanakkor nyomozást rendelt el nemzetközi kapcsolatban kötelességszegésre irányuló vesztegetés bűntettének gyanúja miatt ismeretlen személy ellen - amiről tájékoztatták a horvát felet is.

Ivo Sanader a csütörtökön kezdődött perben tagadta, hogy elkövette az egyesített vádiratban terhére rótt bűncselekményeket: a háborús nyerészkedést, valamint kenőpénz elfogadását az osztrák Hypo Alpe Adria banktól, illetve Hernádi Zsolttól, a Mol vezérigazgatójától.

A horvát sajtó szerint a szóban forgó összeget állítólag a Mol ciprusi cégei és a Sanader bizalmasának, Robert Jezicnek a tulajdonában lévő Dioki Holding petrolkémiai konszern között köttetett fiktív tanácsadási szerződések révén fizették ki.

Sanader kijelentette a bíróság előtt, hogy érti a vádiratban felsoroltakat, és egyik vádpontban sem tartja magát bűnösnek. A Mol-INA üggyel kapcsolatos vád szerinte "koholmány", amely egyetlen olyan ember vallomásán alapul, akinek gondjai támadtak az államügyészséggel.

Sanader ügyvédje, Cedo Prodanovic sérelmezte, hogy az ügyészség nem hallgatta ki Hernádi Zsoltot és egy Fazekas Imre nevű illetőt. Az utóbbi személy a horvát sajtó szerint közvetített az állítólagos korrupciós ügyletről szóló svájci tárgyalásokon.

Prodanovic közölte, hogy a védelem szeretné saját tanújaként beidéztetni Hernádi Zsoltot, hogy közvetlenül cáfolja a Sanaderrel szembeni vádakat.

Prodanovic azt vetette a vádhatóság szemére, hogy kizárólag azokat a bizonyítékokat gyűjti, amelyek terhelik Sanadert, s megfeledkezik a védence szempontjából kedvező információk beszerzéséről.

A vádhatóság képviselője tagadta, hogy az USKOK szelektív adatgyűjtést folytatott volna, s hangsúlyozta, hogy a nyomozás még folytatódik.

Sanader ügyvédje hangsúlyozta, hogy a kormány tagjai és a kormánykoalíciót vezető Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) elnökségének tagjai is támogatták a megállapodások aláírását. Az ügyészség szerinte nem adott magyarázatot arra, Sanader miként tudta rávenni őket arra, hogy szavazzanak meg olyasmit, amivel nem értenek egyet. Prodanovic leszögezte: nem bizonyított az sem, hogy károsak lennének a horvát állam számára a Mol-INA-szerződések.

A csütörtöki tárgyaláson vita alakult ki arról, hogy fel lehet-e bizonyítékként használni azt a videofelvételt, amelyen a volt kormányfő Hernádi Zsolttal látható a zágrábi Marcellino étteremben. A védelem szerint a felvétel a személyes adatok védelméről szóló törvény megsértésével készült, s ezért a bűnvádi eljárás során nem lehet felhasználni.

Ivo Sanader pere november közepén folytatódik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.