Bombát gyárthat az iszlám köztársaság

Veszélyben a világbéke: Izrael szerint meg kell állítani Iránt, míg nem késő

Útját kell állni az atomfegyver megszerzésére törekvő Iránnak. Ezt közölte szerdán az izraeli kormányfő hivatala a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) előző napi jelentésére reagálva.

2011.11.09 19:02MTI

"A jelentés is azt jelzi, hogy a nemzetközi közösségnek meg kell állítania Iránt az atomfegyver megszerzésére irányuló törekvésében, mert Teherán ezzel veszélyezteti az egész világ és a Közel-Kelet békéjét" - közölte Benjámin Netanjahu miniszterelnök hivatala.
   
A NAÜ-jelentés megerősíti a nemzetközi közösség és Izrael eddigi álláspontját, miszerint Irán atomfegyvert fejleszt - áll a közleményben.
   
A NAÜ az eddigi legrészletesebb, és legkeményebben fogalmazó, kedd este nyilvánosságra  került jelentésében "súlyos aggodalmát" fejezte ki, mivel - mint megállapította -  Irán 2003 végéig "strukturált program keretében" atomfegyver kifejlesztésén dolgozott, és a program "bizonyos része ma is folyhat".
   
Az izraeli sajtó már  korábban arról cikkezett, hogy az izraeli vezetés azt fontolgatja, katonai csapást mér az iráni nukleáris létesítményekre. Ehud Barak izraeli védelmi miniszter kedden azt mondta, Izrael még nem döntött a katonai erő esetleges bevetéséről.
   
Saúl Mofaz, az izraeli parlament védelmi és külügyi bizottságának elnöke szerint a NAÜ-jelentéssel "eljött az igazság pillanata", a nemzetközi közösségnek további büntetőintézkedéseket kell hoznia Irán ellen. "A katonai művelet az utolsó, egyszersmind a legrosszabb lehetőség, de jelenleg minden eshetőséget számba kell venni" - mondta az ellenzéki Kadima párt politikusa.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.