Kicsit még rendet tesz

Berlusconi februári választásokról beszél, de ő nem indulna

Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök szerint februárban előre hozott választásokat tart majd Olaszország, de ő már nem indul a kormányfői tisztségért - írta szerdán a La Stampa című olasz napilap.

2011.11.09 11:24MTI
Fotó: MTI

"A költségvetési törvény elfogadása után azonnal lemondok, és mivel úgy vélem, senki nem tudja majd megszerezni a szükséges többséget egy új kormány megalakításához, február elején valószínűleg választások lesznek, de én nem indulok jelöltként" - mondta Berlusconi az újság szerkesztőjével folytatott beszélgetés során.

A jobbközép új jelöltje a PdL-vezető és volt igazságügyi miniszter Angelino Alfano lesz. A 41 éves politikus július óta irányítja a Szabadság Népe pártot, és Berlusconi jobbkezének számít. A kormányfő ugyanakkor kizárta azt, hogy Alfano vezetésével átmeneti kormány alakuljon, szerinte az egyetlen kiutat az új választások kiírása jelenti.

"Alfano mindenki számára elfogadható, és hiba lenne most feláldozni" - magyarázta Berlusoni.

Az olasz miniszterelnök azt sem tervezi, hogy nemzeti egységkormány formájában próbál többségre szert tenni. "Nem akarom velük befejezni a karrieremet" - mondta a legnagyobb ellenzéki pártról, a demokratákról Berlusconi.

A jelenlegi állás szerint a 2012-es költségvetési törvényt a jövő héten fogadja el a szenátus, az alsóház pedig a hónap végéig dönthet róla. A kormányfő állítólag a felsőházi döntés után lemond.

"Fontos, hogy gyorsak legyünk" - hangsúlyozta. Berlusconi szerint a válságot "lehetőségként és nem teherként" kell értékelni, és a kormány hitelfelvételi költségeinek megnövekedése nagyszerű alkalmat jelent a reformokra, amelyeket mindig is meg akart valósítani, de sohasem volt rá lehetősége.

A frankfurti tőzsde DAX-indexe szerdán 1,42 százalékos emelkedéssel nyitott, miután Belusconi kedden Giorgio Napolitano államfővel folytatott megbeszélése után bejelentette: hamarosan lemond a kormányfői tisztségről.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.