Putyin: furcsa a Nyugat Észak-Afrika-politikája

Következetlenség a "gőgös világhatalmak" részéről?

Az orosz kormányfő a Sanghaji Együttműködési Szervezet hétfői szentpétervári ülésén furcsának nevezte a Nyugat Észak-Afrika-politikáját.

2011.11.07 19:59MTI

Vlagyimir Putyin a szervezet kormányfőinek tanácskozásán úgy vélte, hogy a világ vezető országainak az Afrika északi államaival kapcsolatos politikája következetlen - jelentette az Interfax hírügynökség. 
   
Az orosz miniszterelnök, egyetértve Ali Akbar Szálehi iráni külügyminiszterrel, így fogalmazott: "valóban, ahogy ön mondja, ezek a gőgös világhatalmak a korábbi észak-afrikai rezsimeket is támogatták, s ami érdekes, az észak-afrikai forradalmakat is segítették, amelyek leváltották a korábbi rezsimeket."
   
Az iráni külügyminiszter a szentpétervári tanácskozáson bonyolultnak nevezte a közel-keleti, illetve az észak-afrikai helyzetet. Kijelentette, hogy "az Iráni Iszlám Köztársaság szerint a régióban bekövetkezett események, a népfelkelések oka a gőgös világhatalmak népellenes rezsimeknek nyújtott támogatása." 
   
Szálehi hangsúlyozta, hogy Irán az észak-afrikai kormányok és a felkelők közötti párbeszéd mellett van, és ragaszkodik ahhoz, hogy a többség követelései valósuljanak meg. Az iráni külügyminiszter hozzátette: országa elítéli, ha független államokat fenyegetnek katonai támadással. 
   
A Sanghaji Együttműködési Szervezet 10 éve Almatiban alakult meg. Hat állandó tagja van: Kazahsztán, Kirgizisztán, Üzbegisztán, Tádzsikisztán, Kína és Oroszország. Az éves miniszterelnöki csúcson a tagállamokon kívül a négy megfigyelő státust élvező ország, India, Pakisztán, Irán és Mongólia, valamint a tagságért folyamodó Afganisztán képviselői is részt vettek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.