Nem engedélyeznék

Egy olajvezeték miatt szorították körbe a Fehér Házat a tüntetők

Tüntetők ezrei körbezárták vasárnap a washingtoni Fehér Házat, hogy nyomást gyakoroljanak Barack Obama amerikai elnökre annak érdekében, hogy környezetvédelmi megfontolásokból utasítsa el egy Kanadából az Egyesült Államokba kiépíteni tervezett olajvezeték engedélyezését.

2011.11.07 07:19MTI

A TransCanada vállalat által megépíteni kívánt Keystone XL olajvezeték ellenzői hónapok óta nyomatékosan a projekt elutasítására buzdítják az elnököt.

A tiltakozók azért ellenzik a vezetéket, mert a bele táplálandó nyersolajat kanadai olajhomokból nyernék ki, s az eljárás megítélésük szerint túl nagy környezetszennyezéssel jár. Előfordulhat, hogy a vezeték megépítésével kapcsolatos viták elhúzódnak a jövő évi amerikai elnökválasztás kampányáig.

Obama politikai csapdahelyzetbe kerülhet akkor is, ha engedélyezi a vezeték megépítését, és akkor is, ha elutasítja. A projekt engedélyezése támogatná Obama munkahelyteremtést és az ország energiaforrásainak diverzifikálását célzó törekvéseit, de ezzel elidegeníthetné magától a Demokrata Párt egyes olyan törzsszavazóit, akik már amúgy is csalódottak az elnöknek a klímaváltozás elleni küzdelemben nyújtott teljesítménye miatt.

A TransCanada szóvivője azzal vádolta a tüntetőket, hogy tudomást sem vesznek azokról a munkanélküliekről, akiknek a vezeték megépítése biztosítana állást.

A cég szerint a csővezeték alkatrészeinek legyártása és összeszerelése 20 ezer amerikainak adna munkát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.