Aggódik a Nemzetközi Büntetőbíróság

Megszöktetik Kadhafi fiát Líbiából?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) arra figyelmeztetett, fennáll a veszélye, hogy Moammer Kadhafi néhai líbiai vezető emberiesség elleni bűntettekkel vádolt fia zsoldosok segítségével megpróbál elmenekülni Líbiából.

2011.11.03 07:37MTI

Az ICC értesülései szerint zsoldosok egy csoportja azon ügyködik, hogy Szeif al-Iszlámot kimenekítse Líbiából. Fölhívjuk a világ államait, hogy tegyenek meg minden tőlük telhetőt azért, hogy megakadályozzák ezt - mondta Luis Moreno-Ocampo, az ICC főügyésze szerdán New Yorkban.
   
Feltételezések szerint a Kadhafi-fiú Nigerbe próbál átjutni. Az ottani nomád tuareg törzsek Kadhafi hívei.
   
A főügyész elmondta, hogy Szeif al-Iszlám közvetítők útján megkereste hivatalát. Azt tudakolta, átadnák-e a líbiai igazságszolgáltatásnak, ha föladná magát az ICC-nek. Azt a választ kapta, hogy erről megfelelő kérelem benyújtása esetén a bírói testület döntene.
   
A líbiai átmeneti vezetés közölte, szeretnék, ha Szeif al-Iszlám és Abdullah asz-Szenúszi volt titkosszolgálati főnök - Kadhafi sógora - Líbiában állna bíróság elé.
   
A két férfi ellen nemzetközi körözés van érvényben. Azzal vádolják őket, hogy emberiesség elleni bűncselekményeket követtek el idén februárban a Kadhafi-rendszer elleni tiltakozó megmozdulások leverésekor azzal, hogy civilek megölésére, megkínzására, megerőszakolására adtak utasítást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.