Kis fusizás a forradalom alatt

Egyiptomba csenhették a líbiai műkincseket

Egyiptomba kerülhettek a líbiai forradalom alatt ellopott értékes műkincsek.

2011.10.31 18:58MTI

A BBC brit közszolgálati adó értesülései szerint több mint hétezer antik érmét és más műkincset loptak el májusban egy bengázi bankból a Moammer Kadhafihoz hű kormányerők és a lázadók közötti elhúzódó összecsapások leple alatt. Az érmék közül több száz Egyiptomban bukkant fel - közölte a líbiai politikai átmeneti tanács.

A "Bengázi kincseként" emlegetett antik gyűjtemény - pénzérmékből, szobrokból és ékszerekből - egykor több mint tízezer darabos volt.

A kincset hosszú ideig Olaszországban őrizték, Líbiába az észak-afrikai ország 1961-es függetlenné válása után került vissza.

A nem katalogizáld kollekció azóta egy banki trezorban pihent, vélhetően megfeledkeztek róla - mondta a Tripoli Múzeum vezetője. A kincs utáni nyomozás során kiderült, hogy valószínűleg banki alkalmazottak is közreműködtek a lopásban. Az Interpolt júliusban értesítették, azóta figyelik a nemzetközi műkincspiacot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.