Nem ismeri el az új kormányt a venezuelai diktátor

Líbia - Chávez további háborút jósol

Hugo Chávez venezuelai elnök közölte szerdán, hogy nem ismeri el Líbia új kormányát, és szerinte lesz még háború az országban.

2011.10.27 07:30MTI

Chávez elítélte Moammer Kadhafi megbuktatott líbiai vezető megölését. Barátjának tekintette, és a líbiai konfliktusban mindvégig védte őt, a NATO-t pedig szidta a líbiai beavatkozásáért.
   
"A mi szemünkben nincs líbiai kormány, mert nem ismerünk el egy olyan kormányt, amelyet a NATO ültetett a helyére, bombákkal, népirtással és egy gyilkossággal. Függetlenül attól, hogy ki volt az elnök, hogy szerették-e vagy sem, ő volt az ország elnöke" - jelentette ki Chávez, aki szerint Líbia romokban hever, és a konfliktusnak még nincs vége. "Senki nem gyakorolja a hatalmat az országban, és háború lesz. Vagyis már tart egy háború, amelyet a NATO és az ENSZ Biztonsági Tanácsa indított el. Lerombolták azt az országot, és most káosz uralkodik és erőszak pusztít benne mindenütt" - tette hozzá.
   
Annak ellenére, hogy nem ismeri el az új líbiai vezetést, Chávez közölte: azt szeretné, ha a Kőolajexportáló Országok Szervezete (OPEC) - amelynek Venezuela és Líbia is tagja - egyben maradna, és a szervezet elérné céljait, köztük azt, hogy stabil maradjon az olaj ára. "Az OPEC már többször tett tanúbizonyságot rugalmasságról - mint például Irak megszállásakor -, mert azon túl, hogy milyen a helyzet egy országban, létezik egy alapvető stratégiai cél, mégpedig a szervezet fenntartása. Mindazonáltal most még nem lehet megjósolni, hogy az új líbiai helyzet hogyan befolyásolja a szervezet működését" - mondta az elnök.
   
Néhány héttel ezelőtt Chávez javasolta, hogy kőolajexportáló országok hozzanak létre egy párhuzamos, másik szervezetet, anélkül, hogy azzal ártanának az OPEC-nek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.