Négy évtizeden át volt Líbia mindenható vezetője

"Harag és kétségbeesés" között ingadozott Kadhafi

Moammer Kadhafi, aki négy évtizeden át volt Líbia mindenható vezetője, az utolsó heteit rejtekhelyről rejtekhelyre vándorolva töltötte szülővárosában, Szirtben, harag és kétségbeesés között ingadozva, miközben körülötte összeomlott a rendszere - mondta el egy bizalmasa.

2011.10.25 19:38MTI

Kadhafi, Muataszim nevű fia és mintegy kéttucat kitartó híve a világtól elzárva menekült, tévé és villany nélküli, elhagyott házakban keresve menedéket, s gyertyával világítva – mondta el Manszúr Dao, a Kadhafi-klán tagja, volt testőrparancsnok, aki időközben fogságba esett.

Kadhafi olvasással, jegyzetek készítésével és teafőzéssel töltötte az idejét Manszúr Dao szerint, aki hétfő éjjel beszélt erről Miszráta kikötővárosban, a forradalmi erők főhadiszállásának most fogdaként használt konferenciaközpontjában.

"Nem ő vezette a csatát, hanem a fia. Ő semmilyen tervet nem készített" – mondta Kadhafiról Manszúr Dao.

A Kadhafi elleni felkelés februárban robbant ki, és rövidesen polgárháborúba torkollott. A polgárháború hivatalosan vasárnap ért véget. Kadhafi csütörtöki elfogása, majd halála, valamint Szirtnek, a rendszer utolsó erősségének az eleste tette lehetővé ezt a fordulatot. Kadhafi elfogásának napján a volt líbiai vezető és Dao együtt utazott egy Toyota terepjárón Szirtből menekülve.

A gépkocsioszlopot NATO-légicsapás találta el. Kadhafi és Dao megsebesült és fogságba esett, Kadhafi pedig még aznap tisztázatlan körülmények között meghalt. Dao, aki egyike volt a Kadhafival együtt elfogott tucatnyi fegyveresnek, azt mondta, hogy megsebesülésekor elvesztette az eszméletét, és nem tudja, mi történt a főnökével. Dao elmondta, hogy Kadhafi augusztus 18-án vagy 19-én menekült el a tripoli elnöki rezidenciából, röviddel azelőtt, hogy a felkelő erők behatoltak a városba. Dao elmondása szerint Kadhafi egyenesen Szirtbe ment Muataszimmal együtt, másik fia, Szeif el-Iszlám pedig egy másik Kadhafi-párti városba, Bani Valídba menekült. Manszúr Dao egy héttel később csatlakozott Kadhafihoz Szirtben, míg a volt titkosszolgálati főnök, Abdulláh asz-Szenuszi Szirt és a még Kadhafihoz hű erők kezén lévő dél-líbiai Szabha között ingázott. Dao szerint Kadhafi segítői ismételten felszólították a volt vezetőt, hogy mondjon le és meneküljön külföldre, de ő ezt elutasította, mondván, hogy az ősei földjén akar meghalni.

"Sajnáltam őt, mert alábecsülte a helyzetet" – mondta Dao - "Elmehetett volna az országból és boldogan élhetett volna".

Manszúr Dao 1980 óta dolgozott Kadhafinak, a kilencvenes éveiben a testőrségének a főnöke volt. Később a Kadhafi ellenzékére vadászó népi gárda parancsnoka lett.

Szirtben Kadhafi és környezete négynaponta változtattak rejtekhelyet, miközben a NATO sorozatosan lőtte a várost és a forradalmi erők nyomultak előre.


Dao szerint az utolsó napokban szűkében voltak az élelemnek Szirtben. Dao korábban elmondta, hogy Kadhafi rejtekhelyéről műholdas telefonon küldött hangüzeneteket.

Szirtben a Kadhafihoz hű harcosokat Muataszim vezette, aki eredetileg mintegy 350 ember parancsnoka volt – mondta Dao. A vége felé sokan elmenekültek, a harcoló erők száma 150-re olvadt.

Kadhafi, aki valaha vaskézzel irányította a 6 milliós lakosságú országot, nehezen viselte el, hogy elveszítette a hatalmat.

"Többnyire szomorú és dühös volt. Azt hitte, hogy a líbiai nép még mindig szereti őt, még azután is, hogy megmondtuk neki, elfoglalták Tripolit."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.