Bűntetteket követtek el?

Megtorlások Líbiában: kiírtanák a kadhafista falut?

Egy egész város lakóit fenyegeti megtorlás Líbiában azzal az indokkal, hogy a polgárháború alatt bűntetteket követtek el a megbuktatott vezető, Moammer Kadhafi oldalán harcolva - közölte vasárnap a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet.

2011.10.30 17:22MTI

A fegyveres milíciák elkergették a 30 ezres Tuarga város összes lakóját, és azzal fenyegetik őket, hogy nem is térhetnek haza amiatt, amit a szomszédos Miszráta öt hónapig tartó ostroma alatt tettek.

A HRW több tucatnyi szemtanú meghallgatása alapján arról számolt be, hogy a bosszúra vágyó miszrátaiak fegyvertelen lakosokra lövöldöztek, önkényes letartóztatásokat hajtottak végre, és bántalmazták az elfogottakat, akik közül néhányan meg is haltak. Indokul azt hozták fel ellenük, hogy Miszráta ostroma alatt atrocitásokat követtek el, nevezetesen gyilkoltak és erőszakoskodtak Kadhafi erői oldalán.

Tuargát válaszul kifosztották és részben felégették.

A HRW felszólította az új hatóságokat, hogy vonják ellenőrzés alá a mintegy száz fegyveres csoportot Miszrátában, és állítsák bíróság elé a felelősöket.

Az új Líbiában a tuargai gonosztevőket jogszerű formában kell felelősségre vonni, s ne maguk a milíciák tegyenek igazságot - hangoztatja a jogvédő szervezet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.