3 ezer halott

Peking: nem folytatódhat az erőszak Szíriában

Kína közel-keleti megbízottja figyelmeztette a szíriai vezetést e heti damaszkuszi látogatásán arra, hogy nem folytatódhat a rendszerellenes tiltakozókkal szembeni megtorlás, mert a helyzet veszélyes.

2011.10.30 14:43MTI

Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimjének "tiszteletben kell tartania a szíriai nép legitim törekvéseit és követeléseit, és választ kell adnia ezekre" - mondta Vu Sze-ko (Wu Sike) vasárnap Kairóban.

Hozzátette, Peking támogatja az Arab Liga javaslatát, hogy kezdődjék párbeszéd a szíriai rezsim és az ellenzék között.

A kínai diplomata szavai szerint a szíriai kormánynak "nagyobb rugalmasságot kellene tanúsítania", hogy megvalósulhasson az Arab Liga javaslata. Vu Sze-ko csütörtökön Damaszkuszban tárgyalt a szíriai kormány magas beosztású képviselőivel és ellenzéki személyiségekkel. Kína és Oroszország október 4-én az ENSZ Biztonsági Tanácsában megvétózta azt a nyugati országok által előterjesztett határozattervezetet, amely "célzott intézkedéseket" helyezett kilátásba a szíriai kormány ellen. Arra a kérdésre, hogy Kína az esetleges további BT-határozatok ellen is vétót emel-e, ha Szíriában folytatódik a megtorlás, a közel-keleti megbízott azt felelte: "a nemzetközi közösségnek tiszteletben kell tartania Szíria szuverenitását", de "Kína folytatja az erőfeszítéseket a nemzetközi színtéren és az ENSZ BT-ben, hogy megoldást találjanak" a Szíriában kialakult helyzetre.

Arra a kérdésre, hogy Peking fokozza-e az Aszad elnökre nehezedő nyomást, a kínai diplomata azt mondta, "arra kell összpontosítanunk, hogy véget érjen a vérontás".

Március közepén soha nem látott rendszerellenes tiltakozó megmozdulások kezdődtek Szíriában; az ezeket kísérő erőszakos cselekményekben ENSZ-adatok szerint eddig több mint 3 ezer ember vesztette életét, túlnyomórészt civilek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.