Ötvenegy embert vettek őrizetbe

Drogok, szemét és bűz: a rendőrség felszámolta a "Felháborodottak" tüntetését

Egy rendőrségi szóvivő közölte: a rendőrség felszámolta pénteken a "felháborodottak" mozgalma tüntetését a kaliforniai San Diegóban, őrizetbe vettek 51 embert, aki a városháza előtt táborozott három hét óta, valamint 11 másikat egy közeli parkban.

2011.10.29 08:59MTI

Arról nem szólt, hogy a rendőrök ütköztek-e ellenállásba, de állítólag az akcióban nem sérült meg senki. Három nappal korábban Oaklandben történt összetűzés a rendőrök és az ottani tüntetők, táborozók között. San Diegóban "sokan arra panaszkodtak", hogy a táborozók kábítószert fogyasztanak, szemetelnek a környéken, ottlétük "higiéniai szempontból aggályos" - állították a hatóságok.   
   
Szeptemberben kezdődött New Yorkban a "Foglaljuk el a Wall Streetet!" mottójú tiltakozó akció a társadalmi egyenlőtlenségek és a munkanélküliség ellen. Azóta a "felháborodottak" mozgalmához a világ több száz országának számos nagyvárosában csatlakoztak.
   
Egyes amerikai városok vezetése erővel fölszámolja ezeket a táborokat, mások - például Philadelphia, New York, Minneapolis, Portland, Oregon önkormányzata - már arra az álláspontra helyezkedett, hogy hagyja őket ily módon tüntetni.
   
Michael Bloomberg New York-i polgármester pénteken azt mondta: a Zuccotti-parkban táborozó tüntetők mindaddig ott maradhatnak, ameddig betartják a törvényt.
   
Ez a park tekinthető a mozgalom nem hivatalos központjának.
   
"Más városok nevében nem beszélhetek. A mi felelősségünk az itteniek jogainak védelme és biztonságának szavatolása" - mondta Bloomberg.
   
A város vezetése azért egy kicsit megnehezítette a Zuccotti-parkiak életét: a közterület-fenntartók elkobozták tőlük gázpalackjaikat, aggregátoraikat és laptopjaikat, mondván, hogy ezek életveszélyes eszközök.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.