Felsőoktatási törvény

Éhségsztrájkolnak a szegedi hallgatók, tüntetnek a miskolciak

Éhségsztrájkba kezd mintegy száz hallgató a tervezett felsőoktatási törvény elleni tiltakozásul pénteken Szegeden. A Miskolci Egyetem Hallgatói és Doktoranduszhallgatói Önkormányzata sem tartja elfogadhatónak a helyzetet.

2011.10.20 18:15MTI, ma.hu

Éhségsztrájkba kezd mintegy száz hallgató a tervezett felsőoktatási törvény elleni tiltakozásul pénteken Szegeden - jelentette be Ament Balázs, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) hallgatói önkormányzatának alelnöke.

A határozatlan időre meghirdetett demonstráció helyszíne az SZTE Bölcsészettudományi Karának auditorium maximuma lesz, a tiltakozáson valamennyi kari hallgatói önkormányzat vezetője, valamint a képviselők 95 százaléka részt vesz - mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján az érdek-képviseleti vezető.

Hozzátette: előzetesen mintegy százan jelezték részvételüket, de az akcióhoz bármely hallgató, oktató vagy egyetemi dolgozó csatlakozhat.

A sztrájkolók orvosi felügyelet mellett csupán napi öt liter folyadékot vesznek magukhoz. Az éhségsztrájkot a szegedi hallgatók hétfőre, illetve a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája október 27-re, Budapestre meghirdetett tüntetésének idejére felfüggesztik - közölte az alelnök.

"Ne hallgass hallgató"

A Miskolci Egyetem Hallgatói és Doktoranduszhallgatói Önkormányzata (ME-HÖK) a felsőoktatási törvény a héten megjelent tervezetének újabb „vívmányaira” reagálva, valamint a hallgatóközpontú minőségi felsőoktatás és a Miskolci Egyetem egyetemi rangjának megőrzése érdekében békés demonstrációt tartott 2011. október 20-án.

A demonstráción megjelent több mint 1500 hallgató előtt felszólalt Szabady Szabolcs, a ME-HÖK elnöke, Grebely Gergely, az egri Eszterházy Károly Főiskola FHÖK elnöke – ezzel is bizonyítani akarták a régió összetartozását, valamint Nagy Dávid, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke is beszédet mondott.

A felszólalásaikban hangsúlyozták, hogy a törvénytervezet bizonyos pontjai, amennyiben bevezetésre kerülnek, hátrányosan érinti a Miskolci Egyetem jelenlegi és potenciális hallgatóit:
- A tervezet teljes mértékben figyelmen kívül hagyja a hallgatók jogait, szociális helyzetét, a családok anyagi tűrőképességét. A felsőoktatás állami finanszírozásának csökkentését egyértelműen a hallgatóknak és családjaiknak kell megfizetni, vagy most, vagy eladósodva a jövőben.
- A „bújtatott tandíj” bevezetésének fenyegetése, a röghözkötés, az állami férőhelyek drasztikus csökkentése minden jelenlegi és leendő felsőoktatási szereplőt hátrányosan érint.
- A ME-HÖK nem tartja elfogadhatónak a jelenlegi törvénytervezetet, ezért karöltve valamennyi állami felsőoktatási intézmény hallgatói önkormányzatával, valamint a HÖOK-kal, csatlakozik a 2011. október 27-én tartandó országos hallgatói demostrációhoz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.