Legfőbb ellenfelének bázisa összeomlott

A munkáspárt jelöltje győzhet Írországban

A legújabb közvélemény-kutatások és médiaértesülések szerint úgy tűnik, hogy Michael D. Higgins emberjogi aktivista és költő, a munkáspárt jelöltje nyeri a csütörtökön tartott ír elnökválasztást, miután legfőbb ellenfelének támogatói bázisa összeomlott.

2011.10.28 16:59MTI

Az RTE ír állami rádió szerint a 70 éves egykori miniszter toronymagasan vezet. Higginst a szavazatszámlálók becslései szerint az Ír Köztársaság választókerületeinek többségében a szavazók mintegy 40 százaléka sorolta az első helyre, csaknem kétszer annyian, mint legkomolyabb vetélytársát, az üzletember Sean Gallaghert.
   
A függetlenként induló Gallagher egészen hétfőig vezette a közvélemény-kutatások listáit, de kampánya utolsó tévés vitájában hatalmasat bukott, amikor egy másik jelölt, Martin McGuiness kiteregette, hogy nem dokumentált támogatásokat fogadott el üzletemberektől az Írországot hosszú ideig vezető Fianna Fáil párt számára. A szavazók februárban megvonták a támogatást a párttól, amely szerintük az államcsőd szélére vitte és a nemzetközi hitelezők karjaiba taszította az országot.
   
A RedC intézet pénteken közzétett felmérése szerint az általuk csütörtökön megkérdezett 1100 szavazó 38 százaléka azt állította, hogy a tévés vita után döntötte el végleg, kit fog támogatni, 28 százalékuk az utolsó egy hétben gondolta meg magát, és ezek 58 százaléka Gallaghertől pártolt el.
   
A legnépszerűbb jelöltek között volt még Martin McGuinness, az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) volt parancsnoka, valamint David Norris, a homoszexuálisok jogaiért küzdő aktivista.
   
"Nagyon örülök, hogy Michael D. Higgins elnöksége alatt lehetek ír" - mondta Norris, aki függetlenként, és "a társadalom peremére szorultak szószólójaként" jellemezte ellenfelét.
   
A csütörtöki választás hivatalos eredménye szombatra várható. Az ír választási rendszer megengedi, hogy a szavazók preferencia-sorrendbe tegyék a jelölteket, ez pedig többszöri szavazatszámlálást tesz szükségessé. A következő államfő a 14 éve az ország élén álló Mary McAleese-t váltja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.