Kína vitatja a térség hovatartozását

Gáz: tovább feszíti a kínai-vietnámi húrt az Exxon készlete

Jelentősre becsült gázkészleteket talált az amerikai Exxon Mobil a közép-vietnámi partoknál. A térség hovatartozását ugyanakkor Kína vitatja, ami újra felerősítheti a két ország közti területi vitákat.

2011.10.27 10:22MTI

"Jelentős gázkészleteket" talált az amerikai Exxon Mobil a Vietnám középső részein fekvő Danang város partjainál - írja a csütörtöki Financial Times (FT). A készlet pontos nagyságát egyelőre nem lehet tudni, a próbafúrások adatainak elemzése jelenleg is folyik - idézi a vállalat közleményét a napilap. A hírt az állami kézben lévő PetroVietnam, az Exxon helyi partnere is megerősítette, egy harmadik olajtársaság pedig a térség geológiai adottságaira hivatkozva úgy becsülte: jelentős mennyiségről is szó lehet.    

Az Exxon és a PetroVietnam fúrókútjai jóval az ENSZ 1982-ben elfogadott és 1994-ben hatályba lépett tengerjogi egyezménye (UNCLOS) által kizárólagos gazdasági zónának tekintett, a partoktól 200 tengeri mérföldre eső területen belül találhatóak. A nemzetközi jog értelmében itt kizárólag Vietnám rendelkezik halászati és nyersanyag-kitermelési jogokkal.

A Dél-Kínai-tenger ezen részének hovatartozását ugyanakkor Kína vitatja, s területi szuverenitásának megsértésére hivatkozva korábban már több alkalommal felszólította a nemzetközi olajtársaságokat, így a BP-t és az Exxon Mobilt is, vonuljanak vissza a Vietnámmal való együttműködésből.    

Az amerikai olajóriás mostani bejelentése újabb reagálásra késztetheti Kínát, s felerősítheti az elmúlt hónapok amúgy is hangos vitáit Peking és Hanoi között. Az ellentét megoldására a felek október közepén hatpontos dokumentumot írtak alá a vitarendezés alapelveiről, s forródrót létrehozásában is megállapodtak.

A kínai Global Times ugyanakkor kedden úgy fogalmazott: Peking a szigetvitákat békés úton igyekszik rendezni, ám ha arra szükség van, s az érintett országok nem változtatnak Kínához való hozzáállásukon, katonai lépések bevetésétől sem riadnak majd vissza.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.