Kínzások és gyilkosságok a 70-es-80-as években

Argentína: életfogytiglanit kapott "a halál szőke angyala"

Életfogytig tartó börtönbüntetésre ítéltek Argentínában 12 katonát és rendőrt a hetvenes-nyolcvanas évek katonai diktatúrája idején elkövetett emberiesség elleni bűncselekmények miatt.

2011.10.27 06:59MTI

Négy további vádlottat 18 és 25 év közötti börtönbüntetésre ítéltek, kettőt pedig felmentettek. A helyi idő szerint szerdán kihirdetett ítéletben a bíróság összesen 86, baloldali ellenzékiek elleni bűncselekmény - gyilkosságok, emberrablások és kínzások - elkövetésében találta bűnösnek a vádlottakat. Az elítélt tisztek a haditengerészet egyik gépészeti iskolájában, a katonai diktatúra kínzóközpontjában követték el a terhükre rótt bűncselekményeket. Az iskolában az önkényuralom évei alatt összesen 5000 embert tartottak fogva.
   
Az életfogytiglanra ítéltek között van a létesítmény egyik vezetője, Alfredo Astiz fregattkapitány, aki két francia apáca, egy újságíró és három emberi jogi élharcos eltűnésében, megkínzásában és meggyilkolásában közreműködött. A külseje miatt "a halál szőke angyalának" nevezett Astiz az 1976-tól 1983-ig tartó katonai diktatúra rettegett alakja volt, s ma is a rémuralom egyik jelképének tartják a dél-amerikai országban.
   
Megnyerő külseje miatt a fregattkapitányra bízták például azt a feladatot, hogy belülről felbomlassza azoknak az anyáknak a csoportját, akik összefogtak, hogy kiderítsék eltűnt gyermekeik sorsát. Astiz - álnéven - egy eltűnt személy testvérének adta ki magát, beszivárgott a csoportba, majd 1977 december 10-én a Buenos Aires-i Szent Kereszt templom kapujánál baráti csókkal üdvözölte - és kijelölte - azokat, akiket pár órával később a haditengerészet akciócsoportja begyűjtött. Astiz volt ezen kívül "az újságírók és politikusok meggyilkolásának legfelkészültebb szakértője volt", mint azt maga is elismerte egy 1998-as interjúban, amelyben egyébként azt is kifejtette, hogy semmit nem bánt meg.
   
A fregattkapitány szerint az ellene folytatott eljárás törvénytelen és igazságtalan volt, s Cristina Fernandez államfő politikai érdekeit szolgálta. Astizt egyébként távollétében már életfogytiglanra ítélték Franciaországban és Olaszországban, illetve állampolgárainak eltüntetése miatt a pribék kiadatását kérte Spanyolország valamint Svédország is.
   
Az áldozatok rokonai és emberi jogi aktivisták tapssal üdvözölték az ítéleteket, amelyek kihirdetését egy kivetítőn követték. "Ollé, ollé, ugyanúgy végzik, mint a nácik, akárhová mennek megtaláljuk őket" - skandálták a családtagok, s kijelentették, hogy az ítélethirdetés napja egy "történelmi nap".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.