Nem bíznak egymásban a kínaiak

Nem segítenének, de lájkolják az elgázolt kislány videóját

Gyakran a bizalom és a megfelelő jogi védelem hiánya az oka annak, hogy nem segítenek a bajba jutottaknak a kínaiak.

2011.10.20 18:54MTI

Nem bíznak egymásban a kínaiak - derül ki a Kínai Népi Egyetem, a Fővárosi Közgazdaságtudományi Egyetem és a Pénzügyi és Közgazdasági Központi Egyetem felméréséből. A csütörtöki China Daily napilap által idézett, szeptember és október hónapokban, ötezer fő megkérdezésével készített kutatás az elmúlt időszak eseményeit alapul véve a társadalmi bizalom témáját járta körbe. A napokban például óriási nemzetközi visszhangot és országszerte nagy felháborodást váltott ki az eset, melynek során egy kétéves kisgyermeket gázoltak el és hagytak cserben, majd tizennyolc közömbös járókelő ment el mellette, mielőtt végül a tizenkilencedik arra járó segített az áldozaton.

A három egyetem kutatása során a megkérdezettek 64,8 százaléka válaszolt úgy, segítene egy utcán elesett idősebb emberen, 26,9 százalék azt mondta, "ez attól függ", 8 százalék pedig egyáltalán nem segítene. A nemmel válaszolók indoklása igen meglepő, s egy tipikus társadalmi jelenséget tükröz: túlnyomó többségük, 87,4 százalékuk ugyanis attól való félelmében tagadná meg a segítséget, hogy jólelkűsége által maga is bajba kerülhet.

A válaszadóknak jó okuk is van az aggodalomra, a múltban ugyanis már számos eset bizonyította: nem feltétlenül előnyös a megmentő szerepe Kínában. Négy évvel ezelőtt például egy fiatalember nemcsak felsegítette, de kórházba is kísérte az egyik utcán eleső idős hölgyet, cserébe az asszony bíróságra ment, mondván a férfi lökte fel őt. A jótevőnek végül a kórházi kezelés teljes összegét, 45 ezer jüant (1,5 millió forint) állnia kellett, a bíró ugyanis úgy gondolkodott: a fiatalember nem vitte volna kórházba az öreg nőt, ha az nem miatta sérült volna meg. Két évvel ezelőtt egy hasonló eset 109 ezer jüanes (3,7 millió forint) számlát jelentett a jóakarónak.

A kínai jogszabályok a jó embereket nem jutalmazzák, a rossz embereket pedig nem büntetik - véli Tan Fang, a Dél-Kínai Egyetem professzora. Fang idén, a fent említett példákat elkerülendő, az utcán elesett embereken segítő jótevők megsegítésére egy 40 ezer jüanos (1,4 millió forint) alapot hozott létre, eseteikről pedig egy honlapon is megemlékezik. A jelenség azonban nem egyes emberek gondja, hanem komoly társadalmi probléma, melynek átfogó kezelése a kormány feladata - véli a professzor. A múlt heti esetet követő társadalmi feljajdulás, a mélyebb okok keresése, a szociális médiaoldalak több millió kommentje mindenesetre biztató jel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.