Több hullámban támadnak az F-16-osok

Tovább bombázzák a törökök az iraki kurdokat

A török légierő folytatta a kurd lázadók észak-iraki táborainak bombázását csütörtökre virradó éjjel.

2011.10.20 11:13MTI

Ezt közölték helyi biztonsági források, másfél nappal a lázadók 24 török katona életét követelő támadássorozata után.
   
A többségében kurdok lakta Délkelet-Anatólia legnagyobb városában, Diyarbakirban működő török légitámaszpontról több hullámban szálltak fel F-16-os vadászgépek, hogy támadják a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) fegyvereseinek hegyvidéki rejtekhelyeit. Az intenzív légi hadművelet a beszámolók szerint fennakadásokat okozott a város feletti civil légiközlekedésben.
   
A határ menti török katonai őrhelyek ellen végrehajtott kedd késő esti támadásban a PKK fegyveresei 24 katonát öltek meg, 18-at pedig megsebesítettek. A támadásra válaszul a török légierő azonnal támadásba lendült. Kommandósokat is kivezényeltek a támadók felkutatására, és helikopterrel különleges egységeket is átdobtak iraki területre, néhány kilométernyire a határtól. Az ellencsapásban mintegy 600 török katona vesz részt.
   
Az utóbbi húsz év legnagyobb veszteséget okozó kurd gerillatámadása valóságos sokkot és gyászt váltott ki Törökországban, ahol csütörtökön temetik el az elesett katonákat. Abdullah Gül államfő, aki felkereste az iraki határ térségében állomásozó csapatokat, közölte: a "bosszú szörnyű lesz".
   
Az autonómiáért harcoló, számos ország által terrorszervezetnek tekintett PKK hosszabb nyugalmi időszak után nyáron indította újra a török hadsereg elleni támadásait, miután - az ankarai iszlám-konzervatív kormány által a kurd kisebbség helyzetének javítására beígért alkotmányos reformok ellenére - semmilyen megoldás nem rajzolódott ki a konfliktus rendezésére.
   
Az 1984-ben kezdődött kurd-török konfliktusnak eddig több mint 45 ezer áldozata volt Törökországban, amelynek 75 milliós lakosságából becslések szerint 15 millió a kurd nemzetiségűek létszáma.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.