Elhunyt Laura Pollán Havannában

Feketében az Asszonyok Fehérben ellenzéki mozgalom

Kubai ellenzéki források közölték: Havannában, pénteken szívelégtelenségben elhunyt Laura Pollán, az Asszonyok Fehérben ellenzéki mozgalom vezéralakja.

2011.10.15 10:52MTI

A 63 éves Pollán egy hete, október 7-én került a havannai Calixto García kórházba súlyos - feltehetően vírus okozta  - légzési elégtelenségekkel, s pénteken szívroham következtében elhunyt - közölte Berta Soler, a Szaharov-díjas kubai ellenzéki mozgalom szóvivője, illetve Elizardo Sánchez, az Emberi Jogok és Nemzeti Megbékélés Kubai Bizottsága (CCDHRN) képviselője.
   
Soler egy korábbi nyilatkozatában a kubai kormányt és hatóságokat okolta az intenzív osztályon kezelt Pollán megromlott egészségi állapotáért. Az ellenzéki politikus cukorbetegséggel és magas vérnyomással is küszködött.
   
A kubai Asszonyok Fehérben mozgalom 2003-ban, a "fekete tavaszt" követően alakult, amikor a hatóságok 75 másként gondolkodót, értelmiségit vetettek börtönbe hosszú évekre, évtizedekre. A politikai elítéltek Havanna utcáin heti rendszerességgel tüntető rokonaiból alakult ki az Asszonyok Fehérben, amely 2005-ben elnyerte az Európai Parlament Szaharov-díját.

A spanyol és a kubai kormány között a kubai katolikus egyház közreműködésével létrejött megállapodás nyomán a "75-ök" csoportjából az utolsó politikai foglyot is szabadon engedték, így azóta a mozgalom továbbra is elkötelezetten tart békés tiltakozó megmozdulásokat az emberi jogokért és az azóta bebörtönzött politikai foglyok szabadulásáért.
   
Pollán férje, Héctor Fernando Maseda - atomenergetikai mérnök és újságíró - ugyancsak tagja volt a Fidel Castro rendszere által börtönbe vetett "75-ök" csoportjának.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.